Addendum_03_MSAR_W91364-18-R-8000.pdf
PDF 91 KB Posted
- Attached to
- Modular Small Arms Range (MSAR) Federal contract opportunity
- Solicitation number
- W91364-18-R-8000
About this file
Addendum 03 MSAR W91364-18-R-8000
View the file
Other files for this federal contract opportunity
| File | Type | Posted |
|---|---|---|
| 0.W91364-18-R-8000-0002_MSAR_Sol_Amend.pdf | ||
| Addendum_04_W91364-18-R-8000.pdf | ||
| 0.W91364-18-R-8000-0001_MSAR_Sol_Amend.pdf | ||
| Addendum_02_MSAR_W91364-18-R-8000.pdf | ||
| Addendum_01_MSAR_W91364-18-R-8000.pdf | ||
| Pre_Bid_Attendance_Roster_6_Dec_17_FINAL.pdf | ||
| 5.Appendix_B_Geotech.pdf | ||
| 4.Appendix_A_Civil_Combined-8-18-17.pdf | ||
| 1-SEC_01-General_Requirements-MSAR.pdf | ||
| 6.Appendix_C_Hydrant_Flow_test.pdf | ||
| 7.Appendix_D_Bidding_Schedule.pdf | ||
| 0.W91364-18-R-8000_MSAR_Sol.pdf | ||
| 9.EXHIBITS_A-C_MSAR.pdf | ||
| 2-Attachment_1_MSAR_R1_SOO_20170920.pdf | ||
| 3-Attachment_2_WD_OH17109_Mod_14_date-10_27_17.pdf | ||
| 8.Appendix_E_B155_Soils_report.pdf |
Show all 16
On GovTribe
Work with this file on GovTribe
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
ADDENDUM 03 TO
W91364-18-R-8000 FOR Modular Small Arms Range
AT 180TH FIGHTER WING
Responses to: Bristol Companies, received 18 December 2017:
MSAR Bristol 2nd questions:
16. Section 00700 - Contract Clauses; 252.204-7012--Are there any or is there going to be any information provided that is considered CUI in this contract?
Answer: None that we know of at this point.
17. Section 00700 - Contract Clause 52.222-57- Contract Clause 52.222-57 has been repealed.
For this reason we request the clause be removed completely from this contract.
Answer: This clause is part of parent Clause 52.204-8, Please see Solicitation Amendment 0001 for newest version of 52.204-8 Annual Reps/Certs- Nov 2017.
Responses to: Pranam Global Tech, received 18 December 2017:
MSAR questions set # 5
1: Paragraph 1.17.B4 of Section 01 11 00 mentions "panelized" modular structure designs are not acceptable. Can you please define what panelized means and provide an example?
Answer: Delete "panelized" from the para. 1.17.B.4 of the SOO.
2: Paragraph 1.18.F.1-6 of Section 01 11 00 indicates that the floor of the range can be concrete, whereas Paragraph 1.17.L.1. Of Section 01 11 00 states that the floors shall be a minimum of 3/8" AR500 steel. Please clarify? Also, if concrete is used, would a rubber flooring within the range still be required?
Answer: A concrete floor that meets the requirements of the SOO and ETL 11-18 is acceptable. Rubber flooring is not required unless needed to fulfill an acoustic or ricochet/splatter protection requirement of the SOO or ETL as part of the manufacturer's design.
3: Regarding Acoustics within the range, per the stated ETL requirements, is the reverb rate required be met?
Answer: Comply with the more stringent acoustical requirements of the SOO and ETL.
4: Paragraph 1.17.S.3 of Section 01 11 00 mentions target carriers should be able to carry various target frames. If non-standard DoD targets are used, please provide the descriptions and weights of these frames.
Answer: Target frames shall be standard DoD or commercial standard that meet the intent of the SOO.
Responses to: Brix Corp., received 20 December 2017:
MSAR question set #6
1: Who is responsible for the tap of the waterline?
Answer: The contractor shall be responsible for tapping the waterline.
2: What material is the existing waterline?
Answer: The existing waterline is Ductile Iron.
Responses to: Troy Acoustics, received 20 December 2017:
MSAR question set #7
1: With reference to the ETL Section 1.2 it states that the range designer has the responsibility to ensure the minimum criteria presented in this ETL are used to provide a safe range design.” Given that standard would it not be irresponsible to include extensive use of rubber as shown in the RFP documents when it is known that ranges with excess use of rubber would result in an unsafe condition based on non-compliance with the RT60 of 1.5 seconds as well as OSHA noise exposure limits referenced in the 2012 mandated AFOSH document? Note: major federal facilities were either shut down or demolished and rebuilt due to excess noise caused by rubber.
Answer: The range manufacturer shall comply with the SOO.
2: With reference to the ETL 11-18 (para 7.2.9) requirement for reverberation time on gunshot (impulse) sounds, it has been suggested, and experience has shown, that use of Ballistic Rubber Tile (BRT) alone as the ‘tactical ballistic rubber splatter protection’ on wall, ceiling/baffle and floor surfaces will not achieve the required acoustic reverberation time of less than 1.5 seconds. Is it therefore acceptable to use acoustic material in place of rubber as the tactical ballistic splatter protection on walls and ceiling/baffle surfaces, downrange of the firing line, providing the acoustic material has been shown to provide tactical splatter protection AND provide the required acoustic reduction?
Answer: As stated in the ETL: “sound-absorbing materials should be used to reduce the reverberation rate to below 1.5 seconds.” These materials must also meet all other requirements of the SOO.
3: Reference Section 01 11 00, Part 1, 1.17 K. 1. Is it acceptable to use acoustic material in place of the tactical ballistic rubber splatter protection on baffle surfaces downrange of the firing line, providing the acoustic material has been tested by the USAF and shown to provide the splatter protection required?
Answer: The range manufacturer may incorporate acoustical materials that are proven to be equal or better in quality into their design as long as they meet all requirements of the SOO. The contractor will demonstrate the proposed materials are equal or better than those that are specified.
4: Reference Section 01 11 00, Part 1, 1.17 L. 1. a. (1). Is it acceptable to use acoustic material in place of the tactical ballistic rubber splatter protection on wall surfaces downrange of the firing line, providing the acoustic material has been tested and shown to provide the splatter protection required?
Answer: The range manufacturer may incorporate acoustical materials that are proven to be equal or better in quality into their design as long as they meet all
5: Reference Section 01 11 00, Part 1, 1.17 L. 1. c. (1). Is it acceptable to use acoustic material in place of the tactical ballistic rubber splatter protection on ceiling surfaces downrange of the firing line, providing the acoustic material has been shown to provide the splatter protection required?
Answer: The range manufacturer may incorporate acoustical materials that are proven to be equal or better in quality into their design as long as they meet all
6: With reference to the ETL 11-18 which states that one of the major consideration of “This ETL alsoallows for expandeduse of noise-reduction material toimprove occupational exposure to high noise level” and Section 4.3 that references the 2012 mandated Air Force Occupational Safety and Health (AFOSH) Standard 48-20, Occupational Noise and HearingConservation Program which references OSHA noise exposure limits, that providing an acoustic material that meets this standard as well as meets the anti-ricochet standard is it acceptable to use acoustic material in place of the tactical ballistic rubber splatter protection on ceiling surfaces downrange of the firing line, providing the acoustic material has been proven and tested by the USAF and installed at multiple USAF ETL 11-18 RT60 1.5 second acoustically compliant ranges?
Answer: The range manufacturer may incorporate acoustical materials that are proven to be equal or better in quality into their design as long as they meet all
7: Reference Section 01 11 00, Part 1, 1.17 L. 1. c. (1). With reference to the ETL 11-
187.5.5.2. I t s t a tes as a minimum, use materials specified in Table 3. These materials may also be used for protective construction. For angled-steel plate baffles, install plywood facing to prevent “splash-back” ricochets on baffles located within5 meters(16.4 feet) of the expected position of the shooter. If shooters move downrange and fire, splash-back protection will be required for baffles at the downrange locations as well. Plywood shall be fire resistant treated (FRT)plywood in accordance with International Building Code (IBC)section
803 class A flames spread 0-25 and smoke development0-450.Note: The Brinnell Hardness Number(BHN) measures steel hardness. The higher the BHN, the harder the steel.
Table 3.Construction Materials for Canopy and Overhead Baffles
Weapons Ammunition Construction*
Handguns
.22 LR, .38cal., .45 cal., .357 cal., 9mm, .44 cal.
6 mm (0.25 in)steel plate with a nominal 440 BHN or higher, covered with one sheet of 19 mm (0.75 in)and one sheet of11 mm (0.4375
in) plywood
Rifle, carbine, machinegun
5.56mm, 7.62mm, .30cal.
10 mm (0.375 in)steel plate with a nominal 500 BHN, covered with one sheet of19 mm (0.75 in)and one sheet of11 mm (0.4375 in)plywood
7a: Based on this criteria would the rubber as specified require the two layers of plywood since to the best of our knowledge it has not gone through the formal USAF ETL anti-ricochet and anti-splatter testing?
Answer: The range manufacturer shall provide a design that meets the requirements of the SOO
8: Although the designs shown reflect a tactical baffle arrangement, is the intent to use this range as a fixed firing point range, or walk down range?
Answer: Fixed firing point with moveable barricades/ shooter plateforms.
Responses to: Dawn Inc, received 20 December 2017:
MSAR question set #8
1. Does the range need to meet the ETL 11-18 RT60 of 1.5 seconds?
Answer: Follow the requirements of the SOO and the ETL for noise criteria.
2. Will independent sound testing be required?
Answer: Provide the required testing as outlined in the SOO.
3. The ETL references the 2012 AFOSH document which references OSHA noise exposure limits. Do we need to meet those requirements?
Answer: Follow the SOO and ETL for noise exposure mitigation.
End of Document
File details come from the government source that posted it.