Questions_and_Answers_-_June_11_2018.pdf

PDF 433 KB Posted

Attached to
Demolish T-606 & Parking T-611
Solicitation number
FA448618R0003
Issued by

About this file

Questions and Answers - June 11 2018

View the file

Other files

Show all 11

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Questions and Answers for FA448618R0003

Question 1: (b) FAR 4.102, Contractor’s Signature.

Can the Contractor provide an electronic signature in all documentation that is required? Or the signature needs to be recognized by a lawyer? And if so, does the recognition has to be translated in English?

Answer: The Contractor can sign electronically. The signature doesn’t need to be recognized by a lawer.

Question 2: (c) Insert the proposed total price in Section B for the Contract Line Item Number

(CLIN)I have consulted SUBPART 4.10—UNIFORM USE OF LINE ITEMS of FAR ( Federal

Acquisition Regulation), but don’t quite understand it. Do you have a form example that you could provide us?

Answer: You simply insert the proposed total price in Section B which is found on page 3 of the soliciation. There is a line for prices.

Question 3: (e) A letter of authorization for the contracting officer to verify the offeror’s financial responsibility. Include name, address and phone numbers for financial institutions to include points of contact.

Can it be a link ( with a password) so the contracting officer can check out our financial responsibility to the Portuguese government?

Answer: There is no guarantee that our network will allow us to view the site. If this information can be printed to Adobe PDF and sent, this would be the preferred method which should be accompanied by a letter or responsibility if possible.

Question 4: (f) Acknowledgement of all amendments to the solicitation in accordance with the instructions on the FS 30. The amends on this solicitation can be seein on FBO?

Answer:Yes, they will be all posted on FBO.

Question 5: According to Section L – Instructions, Conditions and Notices to Bidders «The offeror is required to provide proof that they possess a valid Construction Permit/Alvara, (…)» what kind of proof is required? A copy of the Construction Permit translated? Can you specify?

Answer: The Alvara is required for the magnitude which relates to the offerors bid. The Alvara shall be translated in English.

Question 6: On the site visit to the building T‐606 we notice there was a new metal gate installed in the building, is that gate to be disposed as the other 2 existing ones in the building or shall it be turned over to the government?

Answer: Existing roll-up door facing building T-605 is to be turned over to the government.

Question 7: On drawing 6 it’s shown a passage through the wall between T‐608 and T‐607 that doesn’t exists or is mentioned on the job site works, should we consider, demolition and complementary works to executed that passage? Will there be installed a new gate? If so what’s it’s dimensions and characteristics? Should we consider new fence for the wall, or should we repurpose the existing one and adapt it to the new “access” created?

Answer: Existing exterior wall between T-608 and T-607 is to remain, Contractor shall assume all work to be accomplished under this project all the way to existing wall (please see attachment I-Project Area).

Question 8: After the demolition, will it be necessary to execute any soil sampling analysis? If so, which ones and how many samples?

Answer: All excavated soil shall be treated as per project specifications Section 02 61 13, "Excavation and Handling of Contaminated Material".

Question 9: It’s mentioned that we should assume that «all interior walls, doors and frames» contain lead base paint. Should we considered analyzing the paint using laboratory prior to demolition work, or should we treat everything accordingly to the specifications and the assumption of the existence of lead paint?

Answer: Contractor shall comply with project specifications, therefore they shall assume the existence of lead paint in all interior walls, doors and frames.

Question 10: During site visit it was mentioned that one of the roll‐up door (faces to T‐605) should be turned over to the government. Please confirm if the door is to be turned over to the government.

Answer: Existing roll-up door facing building T-605 is to be turned over to the government.

Question 11: During site visit it was mentioned that the project should be performed in phases.

If the project is to be performed in phases, please confirm how which many phases should be considered.

Answer: Project area will be in use by tenants during its execution, therefore a phasing plan shall be presented to the C.O. after award in order to minimize impact on the users.

Phasing plan shall contemplate as many phases as Contractor finds necessary to executed the project with a minimum of three (3) subject to C.O. approval.

Question 12: Regarding the building T‐606 to be demo, please provide the following information:

What is the thickness of the slab on grade and if it is reinforced concrete or not. What is the size and depth of the concrete foundations.

Answer: All information available is presented in attachment II-(T-606 Foundations) , as “Warehouse D”.

Question 13: For the past performance (volume III) for the projects that the evaluation is available at CPARS/FAPIIS it´s required to submit the PPQ (exhibit B).

Answer: If the offeror has a CPARS/FAPIIS for a project, a PPQ is not required for that project.

Question 14: Dwg. Demolition Plan (3 of 9)

a. It states to remove 1600 SM of existing soil. Are all to be tested for contamination before disposal? Does concrete from foundations as well as all below surface materials to be tested as well?

Answer: All excavated soil shall be treated as per project specifications Section 02 61 13, "Excavation and Handling of Contaminated Material". Asphalt and Concrete are not considered as soil.

Question 15: Dwg Demolition_T‐606 Floor Plan (4 of 9)

a. General Note 1: Demolish entirely facility completely including foundations – Q: Any as‐built of foundations available? Type of foundation (footing/lintels, other) to be consider?

Answer: All information available is presented in attachment II, as “Warehouse D”.

Question 16: Spec. Section 011400 /1.3.3 Work Outside Regular Hours – Does it apply to this project, considering the area where work will be performed?

Answer: All project specifications apply to the current project. Work outside regular working hours requires Contracting Officer approval.

File details come from the government source that posted it.