Questions and Answers Refuse.pdf

PDF 40 KB Posted

Attached to
Integrated Solid Waste Collection Federal contract opportunity
Solicitation number
FA4484-11-R-0004
Issued by
Department of the Air Force Air Mobility Command

About this file

Question and Answers

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Other files attached to Integrated Solid Waste Collection, newest first.
File Type Posted
Questions and Answers Refuse 5.pdf PDF
FA4484-11-R-0004-0004.pdf PDF
JB MDL Refuse Solicitation SF1449 Conformed 06 Jul 11.pdf PDF
REFUSE —
FA4484-11-R-0004-0003 change due date to 12 July.pdf PDF
Questions and Answers Refuse 4.pdf PDF
Questions and Answers Refuse 3.pdf PDF
Questions and Answers Refuse 2.pdf PDF
REFUSE —
Burlington County WAGE DETERMINATIONS 2005-2449 rev 11.pdf PDF
JB MDL Refuse Solicitation SF1449 Conformed.pdf PDF
Ocean County WAGE DETERMINATIONS 2005-2351 rev 10.pdf PDF
FA4484-11-R-0004-0002.pdf PDF
Site Visit Minutes.pdf PDF
FA4484-11-R-0004-0001 Change to Due Date.pdf PDF
JB MDL Refuse Solicitation SF1449.pdf PDF
Executive summary sheet Refuse.pdf PDF
REFUSE —
Wage Determination Burlington County.pdf PDF
Quality Assurance Plan.pdf PDF
Past Perf Questionnaire.pdf PDF
Past Pef Cover Letter.pdf PDF
Wage Determination Ocean County.pdf PDF
MAP REFUSE.pdf PDF
Show all 24

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Solicitation FA4484-11-R-0004 Integrated Solid Waste Questions and Answers

1. Question: Regarding the foreign trash collection: is this currently being done?, if so where is it being incinerated?

Answer: Yes, it is incumbent upon the offeror to determine the incinerator site that is authorized to burn foreign trash.

2. Question: What is meant by the term “Food Waste”?

Answer: Any food substance , raw or cooked which is discarded or intended as required to be discarded or as defined by the refuse collection industry.

3. Question: Is this waste that is being collected as organic material only and taken to an organics processing plant or compost type facility? If so, what facility?

Answer: No. Contractor should comply with all state, federal and environmental standards and laws as stated in the PWS and appropriate landfill requirements.

4. Question: What is the current value of the existing contract per year? For all three bases.

Answer: $1,135,803.54. This is a 6 month purchase order.

5. Question: Are daily collection vehicles parked on-site?

Answer: Yes, Refer to Appendix C in PWS

6. Question: How were the estimated tonnages in appendix “A” pages 11 and 12 calculated?

Answer: Estimated quantities are based on historical data collected during a representative time period and adjusted for likely or known changes.

7. Question: Could some expanded explanation of the pricing sheets be given? Estimated quantity, unit, Unit price, estimated net amount etc?

Answer: The estimated quantity is the quantity that we are projecting to be used during that performance period. Unit is the unit of issue for each CLIN it could be on a monthly bases or on each event, you will also need to look into the description for any special instructions i.e.

CLIN 0015AA one each equals a ton. Unit price is the price that you will be charging the government for each unit used. Estimated net amount is the total that you will be charging the government for that period of performance.

8. Question: Are better/more detailed maps available?

Answer: No. Maps will be provided to the successful offeror upon request.

9. Question: CLIN 0002AC—Foreign Trash—

a. Where is this material currently being delivered for disposal by incineration?

Answer: It is incumbent upon the offeror to determine the incinerator site that is authorized to burn foreign trash.

b. We did not see a line item in CLIN 0015 to pay for foreign trash disposal, can a separate line item be added to provide a funding source for foreign trash.

Answer: No. CLIN 0015AC is the line item that covers the cost for all tipping fees and disposal.

10. Question: In A2 under building 1706 the workload shows four (4) six (6) cubic yard containers serviced six (6) times per week not two (2) six (6) cubic yard containers and one

(1) eight (8) cubic yard container serviced three (3) times per week as per 1.1.3.7

Answer: Please see revised Performance Work Statement

11. Question: CLIN0002AH in comparing the workload in A2 for this line item we found only 50 dumpsters compared to the 63 provided please clarify

Answer: See revised clin description on pricing schedule.

12. Question: CLIN 0002AP no frequency of collection is provided in A2, please clarify

Answer: Please re-review A2 of the Performance Work Statement, information concerning

Frequency of collection is provided.

13. Question: CLIN 0002AX no workload is provided for this bid item in A2, please clearify

Answer: Please re-review A2 of the Performanace Work Statement, information concerning

Frequency of Workload is provided.

14. Question: Appendix A the workload provides for the number of containers relocations and placements but the bid schedule does not provide a funding source for either, please clarify

Answer: Refer to 1.1.3.1 in the revised Performance Work Statement. The CLIN numbers are identified as 0010AA through 0010AQ.

15. Question: Table A2 we do not see a funding source in the schedule for the five (5) twenty cubic yard and the three (3) thirty cubic yard roll off containers described at MAFB, Answer: See revised clin description on pricing schedule.

16. Question: Table A3 post and ranges dump per container CLIN 0010AG/AJ for 20 CY service provide a funding source for 200 Dumps however in table A3 provides for 400 dumps.

Answer: Please see revised Table A3 of the Performance Work Statement

17. Question: Table A3 post and ranges dump per container CLIN 0010AH/AK for 30 CY service provide a funding source for 225 Dumps however in table A3 provides for 450 dumps.

Answer: Please see revised Table A3 of the Performance Work Statement

18. Question: Table A3 Air Force Expeditionary Operations School we see an estimated quantity of 15 but no funding source in the schedule.

Answer: See revised clin description on pricing schedule.

19. Question: CLIN0015 provides a funding source for 7,570 tons but Appendix A provides a historical tonnage of 13,425.

Answer: Please see revised Appendix A of the Performance Work Statement; these are estimated tonnage.

20. Question: I noticed an office & garage located on the base. Are we able to also keep vehicles on base, and if so how many?

Answer: Yes, Please see Appendix C in the Performance Work Statement, titled

Government Furnished Property/Services//Equipment

21. Question: It is my understanding that we will be furnishing all containers for this job. I know that West Point supplies their own dumpsters; will Joint Base McGuire/Dix also be purchasing any containers in the future?

Answer: No

22. Question: Where is the current dumping facility located for the International

Contaminated trash, and are there any special permits associated with this.

Answer: It is incumbent upon the offeror to determine the incinerator site that is authorized to burn foreign trash. The contractor will need to obtain all permits required by local, state and federal laws and regulation

23. Question: In the initial RFP it mentions this bid as a small business priority, now I see it is registered as open and competitive bidding. Is the Government more apt to offer this contract to a small business?

Answer: No. The requirement is open to all bidders regardless of size.

24. Question: Is it required that the low bid hauler have a NJ State A-901 license to accept this contract and be able to dump at NJ reclamation facilities.

Answer: Please see paragraphs 1. and 4.17 of the Performance Work Statement

25. Question: What would happen if a company without a NJ State DEP A-901 license is low bidder, and it is a requirement? Would he then be ineligible?

Answer: The contractor will need to obtain all permits required by local, state and federal laws and regulation by start of contract. Yes, if all permits required by local, state and federal laws and regulation are not obtained.

26. Question: What are the current rates for the front load container pickups and the rolloff container service and disposal rates?

Answer: It is incumbent upon the offeror to determine what the current rates for the front load container pick-ups and the roll off contrainer service and disposal rates.

27. Question: For the Pricing Schedule (page 3 of 321) this is where we put the total $’s for

ALL bases combined, correct?

Answer: Yes, this is where you will put the total for each year plus the grand total

28. Question: For pages 9 thru 220 of 321 where it asks for “Estimated” Amount, does this need to be filled in or is it for our worksheet purposes only?

Answer: Yes, this needs to be filled out.

29. Question: During the site tour this past Monday, I noticed that some front load containers were numbered and most were not, do they all need to be numbered? It seems that this may be best so that we can easily identify an issue with a particular container…

Answer: There is no contract requirement to a numbering system to the dumpsters

30. Question: Pursuant to Section 1.1.5: Route Parameters: Is access through Checkpoint 9 the current as well as future requirement for all commercial waste removal vehicles at all times? Is there any exception to this requirement for access?

Answer: Yes, Access to McGuire and Dix is only utilized at Checkpoint Number 9 at this time. The Lakehurst access is on Route 547. There are no exceptions for this requirement

31. Question: Is an offeror/Potential Contractor required to hold a New Jersey Hauler’s

License (A-901) to submit a bid?

Answer: No, but the contractor will need to obtain all permits required by local, state and federal laws and regulation by start of contract.

32. Question: Is an offeror/Potential Contractor required to hold a New Jersey Hauler’s

License (A-901) prior to being awarded the Waste Solicitation Contract?

Answer: The contractor will need to obtain all permits required by local, state and federal laws and regulation by start of contract.

33. Question: Under what circumstances can the Contracting Office, Dept of Air Force, DOD, etc not renew the contract?

Answer: When the requirement is no longer needed by the government.

34. Question: How much notice will be given if the annual contract will not be renewed for the following year?

Answer: None, is required by the Federal Acquistion Regulation

35. Question: Under what terms ie 30 days, 60 days, 90 days etc is reimbursement made for tipping fees by the Contracting Office or other reimbursing party incurred by the Contractor?

Answer: Monthly

36. Question: Is Medical Waste, ie Hazardous Materials hauled from the medical or dental buildings under the Integrated Solid Waste Management Contract at Joint Base McGuire-Dix- Lakehurst?

Answer: No.

37. Question: CLIN #0002AA states three 35 yard compactors at building 3452/3453 which is the same as shown on Table A2, page 15 in the PWS. However, Table A2, page 16 under “Food Waste” shows one 35 yard compactor at building 3453. Does that mean that one of the three existing compactors at the commissary is being converted to Food Waste? Or does the commissary, building 3453 require a fourth 35 yard compactor?

Answer: No, Three Compactors at Buildings 3452/3453. One of the three is assigned to Food

Waste Only that is identified in the Performance Work Statement, Table A2

38. Question: Can the 96 gallon containers for Food Waste in CLIN #0002AG, CLIN

#0002AR, and CLIN #0002AY be yellow and green in color, so they may be differentiated as recycle containers?

Answer: The contractor shall furnish containers that match the color scheme of the base architectural standard of Dark Brown (Federal Standard 595 color # 20040).Additional re-painting must match the approved color scheme.

39. Question: Does “Daily” in the PWS mean 7 days per week, or, each day defined as normal hours of operation as stated in section 4.4 in the PWS (page 7)? Please define the meaning of “daily” pickup requirements for:

Answer: Please see the revised Performance Work Statement, Table A2

40. McGuire-Food Waste (PWS Table A2 page 16, and PWS section 1.1.1.2, page 1); Dix-the Golf Course, Burger King, Club Dix, FOB Mess Hall, Child Development Center, and Mess Hall (PWS Table A2 page 23); and Lakehurst-the CTI Culinary School, Cyber Café, All American Grill, Commissary, and Child Development Center (PWS Table A2 page 25).

Question: Who will be responsible to train base staff as to what qualifies as Food Waste and can be placed in designated Food Waste containers for organic food waste recycling at the above mentioned facilities generating Food Waste?

Answer: The Contractor will be responsible to train base staff as to what qualifies and disposal measures for Food Waste.

41. Question: Will a line item be added to the contract to allow additional charges for pick-up of Food Waste containers that are contaminated with non-organic material such as glass and plastic bottles?

Answer: No line item will be added to the bid schedule. It is incumbent upon the successful bidder to determine the most competitive costing for such.

42. Question: Regarding the requirement for Foreign Waste disposal, does the contractor’s

Compliance Agreement with the US Department of Agriculture Animal and Plant Health Inspection Service Plant Protection and Quarantine need to be submitted with the bid package response?

Answer: No. The contractor will need to obtain all permits required by local, state and federal laws and regulation by start of contract

43. Question: The Lakehurst pickup schedules for the 6yard and 8yard containers do not include enough containers to fill a collection truck on any given collection day. Can flat rates that include both haul and disposal fees be charged for these containers so the contractor can provide better pricing and fuel consumption by commingling this trash with trash from other customers (vs. driving a half empty truck to the disposal site for weighing)? Specifically, this refers to CLIN #0002AS, 0002AT, 0002AU, 0002AV, 0002AW, 0002AX, 0010AM, 0010AN, and 0010AP for the base year, as well as the subsequent option years.

Answer: No.

44. Question: Can trash from McGuire be mixed with trash from Fort Dix for disposal?

Answer: Yes. Trash can be conmingled throughout the entire Joint Base complex.

45. Question: Does Joint Base McGuire-Dix-Lakehurst require the organic food waste to be disposed of at a permitted organic composting facility?

Answer: The contractor shall transport and dispose of all municipal solid waste at a permitted off-base disposal site.

46. Question: In the pricing section Page #9 of 321 in reference to line item No. 0001 through No. 0010 various line items state Do Not Enter Pricing….is this correct?

Answer: Yes

47. Question: In the pricing section page #39 of 321 in reference to line item No. 0011AM-

Contaminated Sludge – I know in the past at the Ft. Dix Incinerator the sludge may have been contaminated. Over the past five years, has this line item/service been used? If so, where was the material disposed of? Who would be responsible for payment of disposal? Is the hauler only charging for hauling services? Has the Sludge ever been considered hazardous waste?

Answer: Contaminated Sludge requirement has been removed from the solicitation and Performance Work Statement.

48. Question: a) In the pricing section page #39 of 321 inreference to line item No. 0011AN the line item states 12 cubic yard for Garnet Grit. Is this the requested size to be used?

b) Where is the material presently being taken for disposal?

c) Who is responsible for payment of the disposal fees?

Answer: a.Yes, the contractor can use a larger size dumpster at no cost to the government.

Contractor will have to be mindful of weight transport requirement.

b. it is incumbent upon the offeror to determine an approved location for disposal of this material in keeping with all permits required by local, state and federal laws and regulations.

c. Payment is covered under the tipping fees

49. In the pricing section starting with page #42 of 321 – starting with line item No. 0015AA through No. 0015AQ – in regards to landfill tipping fees. Please state how we are to price the tipping fees. Example: with regards to the Burlington County Landfill there are three different rates per ton (trash, construction/demo, sludge). Are we to enter the current rate per ton based on material and estimated tonnage to get the extended amount? And also, each line item does not specify which type of material is being disposed of. Are monthly landfill tipping fees paid directly to the disposal sites by the contractor and then reimbursed to the contractor by the Government or does the Government pay the sites directly?

Answer: Offerors are to read and use the information provided in the Performance Work Statement to include the appendices to determine the pricing for landfill tipping fees. The contractor pays the landfill tiipping fees directly to the disposal site and the government will reimburse the contractor.

50. Question: In the pricing section Page #11 of 321 – MAFB-Cargo funds and under performance work statement under 1.1.3.7 – Foreign Trash Collection- the container size requirements state three (3) six (6) cubic yard containers. However, in exhibit section the requirements state two (2) six (6) cubic yard and one (1) eight (8) cubic yard container. While on the site visit we were unable to see the location as it was blocked. a) Is this a specialty roll-off container (10 cubic yard) with locking lids that I saw on the side of the Ft. Dix office/yard that was marked Foreign Trash? b) Please clarify what type and size is currently being used at this location? c) Is the current service three times per week? d)Where is the material currently be disposed of? e) Who is responsible for the disposal fees?

Note: that on page #44 of 321 line item No 0015AB states Landfill tipping fees and not stating incinerator fees.

Answer: a. Yes. However, please see revised Performance Work Statement and appendix for this clin as changes have been made.

b. 10 cubic yard roll-off

c. Please see revised Performance Work Statement and appendix

d. it is incumbent upon the offeror to determine an approved location for disposal of this material in keeping with all permits required by local, state and federal laws and regulations.

e. The contractor pays the landfill tipping fees directly to the disposal site and the government will reimburse the contractor.

51. Question: While on the site visit at McGuire we were shown one compound area where roll-off containers were being used. We were told these were for trash, brush/tree parts and concrete. However…I do not see a line item for the brush/tree parts and concrete? Where would these items be disposed of and who would pay for the disposal?

Answer: The CLIN’s associated for this requirement are; 0011AA-AG, Construction, Demo Disposal. This part of the landfill tipping fees. It is incumbent upon the contractor to determine pricing based on the information provided in the Performance Work Statement and Appendices. The contractor pays the landfill tiipping fees directly to the disposal site and the government will reimburse the contractor under the tipping fee CLIN’s

52. Question: In the pricing section on page #32 of 321 on line item No .0010AQ the thirty

(30) cubic yard compactor- When you go to the Performance Work Statement under the

Lakehurst section exhibit it does not show a thirty (30) cubic yard compactor listing. Where would this be located on Lakehurst and is the compactor unit contractor provided?

Answer: See Table A3 of the Performance Work Statement.

53. Question: Under the Performance Work Statement and under section 1.5 Reports and

Records. Please provide two (2) months of the contractors monthly reporting detail. Providing one (1) summer month of the current contract year and one (1) winter month of the same contract year. This would help in providing the contractor in preparing his bid and a good understanding of the actual case history.

Answer: It is incumbent upon the offeror to read and use the information provided in the Performance Work Statement to include the Appendices to determine their pricing for items listed on the bid schedule.

File details come from the government source that posted it. Updated .