Question_and_Answer_Document_AE_0002.pdf

PDF 187 KB Posted

Attached to
Multi-Bridge Repair at Seney NWR
Solicitation number
140F0821R0008
Issued by

About this file

This document contains questions and answers related to a solicitation for multi-bridge repair work at Seney National Wildlife Refuge. The solicitation seeks repair of multiple bridges including the CB, ED, and FE bridges, which have load limits of 27 tons, 40 tons, and 40 tons respectively. Acceptable wood materials include #1 grade southern pine, treated with an alternative to CCA such as ACQ. The contractor must provide mill certifications and ensure treated wood will not crack, shrink or warp. Subcontractors may import southern pine from Michigan-based companies subject to approval. The contractor may work on up to three water control structures simultaneously. The period of performance is 409 days from notice to proceed, with earlier completion acceptable. Mobilization cannot begin prior to notice to proceed due to state permitting requirements.

View the file

Other files

File Type Posted
Sol_140F0821R0008_Amd_0002.pdf PDF
Sol_140F0821R0008_Amd_0001.pdf PDF
11_Price_Schedule.pdf PDF
7_Plans_C-B.pdf PDF
3_Plans_F-E.pdf PDF
1_Plans_BidPct_WCS_E-D.pdf PDF
Sol_140F0821R0008.pdf PDF
9_General_Location_Maps.pdf PDF
6_Specs_E-C.pdf PDF
4_Specs_F-E.pdf PDF
2_Specs_BidPct_WCS_E-D.pdf PDF
8_Specs_C-B.pdf PDF
10_Wage_Rates.pdf PDF
5_Plans_E-C.pdf PDF
Show all 14

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

September 14, 2021

Question and Answer Document

1. What grade of Southern Yellow Pine (SYP) is required?

Answer: #2 Grade or better

2. We are taking a 6x8 timber and then S4S to net 4x6 to satisfy “Individual pieces shall be smooth to form a tight fit”. Will a mill certificate for grade & treatment be acceptable, in lieu of, independent inspection, grade marked, or metal tagged timber?

Answer: Mill Certifications are acceptable, but documentation must be provided for the Refuge’s records for future reference.

3. KDAT timbers 3” and larger is not recommended since it will cause pre-mature season checks and cracks. The cycle of pulling the moisture out of the timber prior to treatment, adding moisture/treatment, and then KDAT (pulling the moisture out again) is very hard on timbers. It is standard industry practice to KDAT lumber 2” and smaller to 19% MC but not timbers. Will KDAT on the timber 3” and larger be required?

Answer: It is the responsibility of the contractor to ensure that all structural timber not kiln dried will not be susceptible to cracking, shrinking, or warping.

4. The specification is requiring timbers to be sourced from the Upper Peninsula of Michigan yet SYP is grown in the Southern part of the United States. Will sources outside of Michigan be acceptable?

Answer: Coordinate with the Refuge and USFWS to determine acceptability for importing SYP from a Michigan-based company.

5. What waterborne treatment is required? Will CCA treated wood be acceptable? Note: ACQ is no longer available due to COVID.

Answer: The Service does not allow the use of CCA.

6. To ensure proper fitting of the stop logs, I assume you will be field cutting, trimming, and drilling?

We suggest using the following product. Would this be acceptable? Treated Timber:

Species: Southern Pine Specification: #1 Grade, S4S per SPIB Grading Treatment: 0.60 CCA per AWPA KDAT: None.

Fabrication: None.

Inspection: Mill & Plant Certificate. Grade marked or independent inspection-not offered.

Answer: Yes, but the service does not allow CCA treated wood.

7. Onsite Wasting Area – Will there be an onsite wasting area provided by the owner for soil and tree/brush?

Answer: No, contractor should coordinate with the Refuge on wasting areas but is ultimately responsible for disposal.

8. The E‐C site has a weight limit of 10 tons. What are the load ratings for all the other structures?

Answer: C‐B: 27 tons; E‐D: 40 tons; F‐E: 40 tons (from the 2019 Bridge Inspection Reports)

September 14, 2021

9. What is the number of Water Control Structures (WCS) that can be cofferdam and worked on simultaneously?

Answer: 3 – All bridges/WCS can be worked on at the same time if the Contractor elects to do so.

10. Requesting that the bid date is moved back at least one week?

Answer: Unfortunately not. The due date for this proposal can be no later than 9/17 at 5:00PM PST.

11. What type of bid bond can be used?

Answer: We do not require a specific bid bond form.

12. Contract documents state that Period of Performance: 4/1/2022 to 07/31/2023. Typically in this area season weight restrictions are not removed until early June. To be begin work on 4/1/2022 would require mobilization of equipment in February/March 2022. There would minimal work in 2023, if any, the majority of the work would be completed in 2022. Typically we want to have all of our work completed by October 31st in the part of the country.

Answer: Earlier completion is acceptable. Contract Period of Performance would expire 409 days after issuance of NTP.

13. When do you want the contactor to mobilize and begin the work? Will there be areas to unload and stage equipment and material prior to season weight restrictions which are in effect in March?

Answer: Projected schedule should be used as a baseline for contractor to finalize their own schedule.

Mobilization of equipment and materials would not be allowed prior to the Notice to Proceed being issued by the Contracting Officer. Please note that the Government is in the process of obtaining the State Dam Safety Permit, NEPA Documentation, and SHPO Clearances. These permits/clearances are anticipated to be completed/received before January 2022. Onsite field work can not start until the Refuge Manager obtains these permits/clearances and the Government provides written notice of such to the Contractor. Contract Period of Performance would expire 409 days after issuance of NTP.

File details come from the government source that posted it. Updated .