Specific_Site_Visit_Information.pdf

PDF 131 KB Posted

Attached to
Sage Barracks Renovation Federal contract opportunity
Solicitation number
AG-9AC7-S-17-0029
Issued by
Department of Agriculture Forest Service R5-Pacific Southwest Region

About this file

5) Specific Site Visit Information

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Show all 22

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Sage Barracks Renovation - Solicitation No. AG-9AC7-S-17-0029 Pre-Bid Site Visit – March 23, 2017, Notes taken by Kathy Serdahl, USFS

Meeting began at 10:00am on site. Opening statements from Government: “The Cottonwood Barracks demolition will be deleted from the scope of work and the septic system is currently being evaluated for a change in scope from what was included in the original solicitation (see note items 4 & 5 below). Expect an amendment to the solicitation by the Contracting Officer next week or possibly the following week which will include an extension of time for submission of bids.”

Questions and Answers to bidders questions are enumerated below. Any technical requirement changes to original solicitation described below will also be included in revised technical specifications and/or plans to be issued through solicitation amendment.

1. Question: Existing roof vents not compatible with proposed metal roof system.

Answer: Roof vents are to be removed with demolition and holes patched with matching thickness plywood material.

2. Question: Bat insulation in attic and cool roof system (rigid insulation system), these two typically don’t go together.

Answer: The bat insulation will be installed per plan. Rigid foam insulation will not be installed as part of the roofing system. The roofing system shall include a ridge vent system.

3. Question: Front door entrance has one missing wind block…What is to be done?

Answer: Remove wind blocks at front and rear doors as necessary to demo and install new siding system. Prep/prime/paint, re-install wind blocks to original locations. Furnish and install new wind block at east side front door to match existing system. Damaged wind blocks are to be replace to match in kind design, materials with finish paint to match proposed trim colors.

4. Question: Is this federal land on a septic?

Answer: The Forest Service was preparing to pull a permit for this work, however some repairs have since been made and the previously planned septic system replacement has been deleted from the scope of work. The septic system will be in service at time of award.

5. Question: Is the septic system layout and parameters per County requirements?

Answer: See response to item 4 above.

6. Question: Has hygienist for asbestos, etc. been assigned?

Answer: The government will provide for third party hygienist for air sampling and testing following abatement work through a separate service with Guzi-West Inspection and Consulting.

7. Question: Single transformer upgrade from 100-200, has power company been notified?

Answer: The power company has not been notified. The intent is to install a new 200 amp residential service with installation coordination the responsibility of the Contractor. However, if a transformer or conductor upgrades are required by the utility company and fees or costs are involved prior to any upgrades, notify the Contracting Officer for resolution.

8. Question: Is asbestos contractor required for tiles on outside?

Answer: Yes. A certified asbestos contractor is required.

Pre-Bid Site Visit – March 23, 2017, Notes by Kathy Serdahl

9. Question: Will there be an issue with contaminated soils?

Answer: Issues with contaminated soils are not anticipated.

10. Question: Are you going to abandon the gas?

Answer: There is no live gas. There may be abandoned lines, though. No natural gas at Sage location.

11. Question: Trees?

Answer: FS will be removing willow tree on corner of house fence and cedar tree at northwest corner of house.

12. Question: Is all of the sheetrock coming out?

Answer: Yes. Remove all sheet rock as shown on the plans and any other drywall/sheetrock not specifically called for on the plans but may be disturbed by the work to be done. All drywall/sheetrock removal is to be removed/abated by the certified asbestos contractor.

13. Question: There is asbestos in the joint compound so all sheetrock must come out; report said all to be abated… Answer: Yes, abate all. See answer to No. 11 above.

14. Question: Is HVAC to be “HER, S” tested?

,Answer: HERS testing is not a requirement of the contract. Technical specifications have been revised (forthcoming) to reflect same.

15. Question: Is certified payroll submittals required?

Answer: Yes.

On Chimney Crown

16. Question: Make recommendations to FS on lighting fixtures, etc.?

Answer: Refer to revised technical specifications (forthcoming), plans, and bid accordingly.

17. Question: Need siding clarification, showing to be hardy. Wood grain hardy and trim?

Answer: All siding related trim is to be “Hardi” products (or Government approved equivalent) as described in the revised specifications to be issued through solicitation amendment.

18. Question: Rooms inside all sleeping rooms? Existing windows to code?

Answer: Bid as to furnish and install per plan.

19. Question: Only submitting for abatement?

Answer: Asbestos work is for removal and abatement complete. Refer to report as attachment of solicitation.

20. Question: Air quality control seems significant and redundant?

Answer: Air quality controls have been updated and consolidated in revised specifications which will be re-issued through solicitation amendment.

21. Question: Is kerosene heater (monitor) to stay? Fuel line on outside of house, not ideal.

Should this be relocated?

Answer: Re-install fuel line through garage with moisture preventive seal at exterior penetration and re-introduce near current interior location and re-establish fuel connection and operation of kerosene heater.

22. Question: Existing roof sheathing is 3/8” thick. This is not compatible with metal roof installation.

Answer: Install new 3/8” plywood sheathing suitable for roof sheathing over existing 3/8” decking. Install rubberized asphalting underlayment over new 3/8” plywood sheathing.

23. Question: Electric NM cable sheathing, plenums from old ducting – do they contain asbestos?

Answer: This has not been quantified. There may be asbestos in these materials and should be handled and abated by asbestos contractor accordingly.

24. Question: What to do with telephone service cables?

Answer: Replace/retrofit/re-establish what’s there and extend as necessary to provide phone jack receptacle at new kitchen counter. Exact kitchen counter location to be approved by Contracting Officer.

25. Question Include smoke/carbon monoxide alarms?

Answer: Yes. As per plans and specs.

26. Question: Eliminate TV antennae and install satellite dish on gable side of house? Is VHF antenna still needed/desired?

Answer: Eliminate TV antenna and VHF antenna. Re-establish satellite dish through gable side of house (and not on roof) and reconnect.

27. Question: What is square footage of house?

Answer: 1200 SF interior (excluding garage)

28. Question: Is a blower required for new fire place stove?

Answer: Yes, with concealed power source.

29. Question: What about broken chimney mortar joints and chimney crown sealing?

Answer: Exterior missing and damaged mortar joints shall be filled with like mortar. Chimney crown mortar cap shall be re-mortared all around cap.

30. Question: Will mobile travel trailer be allowed on site?

Answer: The government will allow a project trailer and one self-contained travel trailer on-site (Sage Barracks) with power from Sage Barracks as available, otherwise temp power arrangements to be responsibility of contractor. Alternatively, the Ranger District has one trailer pad hookup behind the Aspen barracks through separate one-page rental agreement at the rate of $9.00/day/person (subject to change). All over-night arrangements or privileges are subject to revocation by District if abused or misused.

Attendees list are noted below.

Attendee Organization Phone Number Email address

Kelly Nolan USFS 530-841-4431 knolan@fs.fed.us

Kathy Serdahl USFS 530-841-4476 katherinedserdahl@fs.fed.us

R.J. Beardsley Beardsley General Contractor 530-845-0450 rj@rjbeardsley.com

Jon Purvis Benson & Sons Roofing 530-949-2957 jproofingpro@gmail.com

Larry A. Waldkirch Waldkirch Electric 530-510-8949 lswaldkirch@yahoo.com

Dennis Burr Allen Gill Construction 530-547-1114 info@allengillconstruction.com

Lou Hannemann NorthStar Contracting Group 510-755-4416 rfranco@northstar.com

Joe Nixt Infinity Abatement Services 530-605-8850 joeasbestos@aol.com

David Walecki Chigosi Co/DKW Construction 503-729-1752 rice@chigosi.com dkwconstruction@yahoo.com

Sean Hubbard Bogatay Construction 541-882-5370 mbogatay@bci.us

James Stevenson Z2 Construction 530-514-2686 jstevenson@z2construction.com

Dan Zook Timberworks 530-926-4093 twestimator@shastaservices.com

Steve Mitchell Scott River Builders 530-598-6881 scottriverbuilders@sisqtel.net Richard Black, Mike Peters Mike Peters Inc 530-598-8342 mpetersinc@yahoo.com

Kerry Foster Trent Construction 530-385-1778 trentconst@yahoo.com

Ethan Brown Holy Smoke Inc 530-841-1841 holysmoke.reitz@gmail.com mailto:knolan@fs.fed.us mailto:katherinedserdahl@fs.fed.us mailto:rj@rjbeardsley.com mailto:jproofingpro@gmail.com mailto:lswaldkirch@yahoo.com mailto:info@allengillconstruction.com mailto:rfranco@northstar.com mailto:joeasbestos@aol.com mailto:rice@chigosi.com mailto:dkwconstruction@yahoo.com mailto:mbogatay@bci.us mailto:jstevenson@z2construction.com mailto:twestimator@shastaservices.com mailto:scottriverbuilders@sisqtel.net mailto:mpetersinc@yahoo.com mailto:trentconst@yahoo.com mailto:holysmoke.reitz@gmail.com

File details come from the government source that posted it. Updated .