SNAFC_Solicitation_Questions_and_Answers.pdf
PDF 442 KB Posted
- Attached to
- Combined Services (Operation & Maintenance and Janitorial) Federal contract opportunity
- Solicitation number
- 47PE0218R0008
About this file
Questions answered from Amendment 002
View the file
Other files for this federal contract opportunity
Show all 32
On GovTribe
Work with this file on GovTribe
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
1. In the solicitation package included within FBO.gov for SOLICITATION
NUMBER: 47PE0218R0008, one document appears to have been accidently added to the package. This document is identified as Section K.pdf and the title of the document indicates it is Section K, L and M for Operations and
Maintenance Services for building in Atlanta, Gainesville, Newnan, and
Rome, Ga (none of which are the Sam Nunn Federal Center). The requirements cited in this document are different from the Solicitation requirements for SOLICITATION NUMBER: 47PE0218R0008 issued Jun
18, 2018. Does this document apply to SOLICITATION NUMBER:
47PE0218R0008?
Answer: The attached Section K shouldn’t have been added. The government intends on deleting this attachment.
2. The Solicitation Requirements for SOLICITATION NUMBER:
47PE0218R0008 instruct bidders to comply with Paragraph L.5.Volume II, Factor I.B, Janitorial Cleaning Program. There is another document in the solicitation package which is an unnumbered solicitation document pertaining to JANITORIAL SERVICES/MINOR MAINTENANCE for the
SSA Marietta Office 1415 Franklin Road Marietta, GA 30060. Does the government intend for bidders to follow the requirements of this unnumbered solicitation for the Sam Nunn solicitation?
Answer: No. All instructions to bid on this solicitation have been included in the SNAFC solicitation. Please refer to C.48.
3. In the solicitation package, there are Minimum Performance Standards cited for the O&M services but there do not appear to be Minimum
Performance Standards cited for Janitorial Services. Are there Minimum
Performance Standards for Janitorial Services?
Answer: The minimum performance standard for Janitorial Services (PG
323 L.5 Volume 2 Factor 1) is to submit a cleaning plan that includes the methods, frequencies, and equipment utilized for the areas listed in section factor 1 (b) that conforms with the ISSA industry standards.
4. If there are no Minimum Performance Standards provided for Janitorial
Services, how does the Government desire us to submit our compliance with the Janitorial Services Minimum Performance Standards requirements?
Answer: Please reference question # 3.
5. May offerors submit Volume I and II documents as .pdf files?
Answer: No, please follow instructions which stipulates word document.
Word document will be provided in Amendment 003. Please follow the instructions on the form
6. The Instruction indicate responses should be in Time New Roman 12. If we include charts and tables within our response, are we permitted to use a smaller font, Times New Roman 10, within the chart or table?
Answer: Please see revised PWS. The government will accept 30 pages
7. Confirming Submittal Address for Cover Letter should go to Georgia
Branch AMD, 77 Forsyth Street SW, Atlanta, GA 30303-3490 with attention to Mr. Romon McCord via email.
Answer: Proposal shall be emailed to Romon McCord, romon.mccord@gsa.gov. Please indicate in the Subject Box: SNAFC-
47PE0218R0008-Operations and Maintenance and Janitorial.
8. Reference: SNAFC_Solicitation 1, page 323, paragraph iv.
Representation and Certifications indicates that …Contractors shall ensure that they are eligible to participate as a Small Business and registered in
SAM as a Small Business prior to contract award. Please confirm we should replace Small Business with 8(a).
Answer: Yes, this should be 8(a) vice small business.
9. Reference: SNAFC_Solicitation 1, page 327, M.1.52.212-2
EVALUATION—COMMERCIAL ITEMS (OCT 2014). This section starts with (b). Is there an (a)?
Answer: This will be changed to from (b) to (a).
10. Do you have a breakdown of the extinguishers by size?
Answer: The extinguishers in the facility are all 5 LB bottles with the exception of the extinguishers for the fire hood suppression system in the main kitchen and childcare where these agents are ansul type bottles.
11. How many are 5 pound ABC, 10 pound ABC, CO2, Clean Agent etc?
Answer: Refer to question # 10
12. How many smoke detectors are on the property?
Answer: 800; This is on the Building Information Sheet (BIS) page 218 under Fire Alarm System.
13. When are the fire dampers due for their next inspection?
mailto:romon.mccord@gsa.gov
Answer: They shall be accomplished in the base year and then again in their next periodicity as required by NFPA.
14. How many total wet systems are there including floor control valves?
Answer: There are 100 water flow switches and 85 tamper switches. Please see BIS
15. What is the current timeframe for the union agreement…..want to see if it aligns with timing of the contract.
Answer: 10/1/2018 - 9/30/2020. These are the dates which are on the attachment CBA’s that were posted with the solicitation package.
16. Do the green roofs leak; is there any warranty on the membranes beneath them; is the current level of maintenance, as viewed during site visit, acceptable
Answer: No leaks are known; The membranes still have a warranty; Green roof maintenance is NOT part of the current contract or this solicitation.
17. What happens if we cannot maintain minimum staffing levels; is the 40 hrs./week paid or production; do billets vacant through paid absences required to be covered
Answer: see section C.8.1 in the revised PWS.
18. Is there a building operating plan? If so, can you provide it
Answer: There is not a current Building Operating Plan.
19. Are all incumbent staff currently and properly certified
Answer: All current employees (O&M and Custodial) certifications are current.
20. How many pages are allotted for cleaning/janitorial in the proposal
Answer: Please see question # 6
21. Are there any Capital investments currently or planned that will affect the operation of the SNAFC
Answer: None are scheduled at this time. Chillers #1, 2, and 4 had a complete factory overhaul which was completed in February 2018. Chiller #
5 had a factory overhaul which was completed in January 2014 and a new motor was installed in 2015.
22. Can you provide a list of the current “Government Known” deficiencies
Answer: Not at this time. This will be provided to the company that receives the award as part of the IDL process. Having a list of known deficiencies should not be needed to prepare an offer since the contractor will have an opportunity to reduce their financial risk via the IDL process and the fact that the Government offered a full and open walkthrough of the facility in order to determine condition of the facility.
23. Understand there is a current Operations Manager; is this position a requirement
Answer: No, You must provide a Project Manager and other staffing as required in section C.8
24. Did not notice a window washing rig(s) during site visit; is this a requirement for the window washer to provide
Answer: There are anchor points for the window washing company to attach davits to.
25. When was the last Roof Anchor Inspection and did every point pass
Answer: Information is not readily available however this should not impact the offeror's ability to provide costing to conduct the testing. The contractor is responsible for the annual testing of the points and should be able to ascertain those cost. The contractor will be allowed to place any failed point on their IDL and alleviate cost responsibility for that particular point(s)..
26. Although the UST is monitored by a Veeder-Root leak warning system, is a tank tightness test required
Answer: Yes tank tightness is required as well as all other test that are required by EPA, GSA PM standards, and GSA policy (Public Domain
Document) which can be found at https://www.gsa.gov/cdnstatic/Fuel_Storage_Tank_Desk_Guide__Final_9.1
2.16.pdf
27. What is the monthly price for the current contract?
Answer: Question # 33 provides total current contract value. The offeror is cautioned that the new PWS is not the same as the current PWS.
28. Does the current monthly price for SNAFC include the janitorial services for the SSA Building in Marietta
Answer: No
29. Who is the contractor providing janitorial services at SSA and what is their monthly price
Answer: KSL Services LLC. Monthly price is proprietary information between them and the prime contractor.
30. What is the current status of the BAS; is it undergoing upgrades or migrations?
Answer: The current BAS is not going through any changes or upgrades.
The system is already migrated to the GSA Building System Network.
https://www.gsa.gov/cdnstatic/Fuel_Storage_Tank_Desk_Guide__Final_9.12.16.pdf https://www.gsa.gov/cdnstatic/Fuel_Storage_Tank_Desk_Guide__Final_9.12.16.pdf
31. When was the last re-commissioning or retro-commissioning of the environmental systems
Answer: The building is on the GSA Link program where a separate contractor evaluates the system for failures, sensors that are out of tolerance, or any other performance issues that can be viewed remotely by the BAS system. GSA Link is GSA’s method of retro/re-commissioning for this facility. The building received an Energy Star rating of 98% for FY17.
32. Has the Scope of Work, under this new solicitation remained the same, decreased or increased compared to the current contract?
Answer: The SOW did not remain the same; similar in certain areas and more stringent in some concepts. The offeror should bid on the current
PWS.
33. What is the total contract value of all option years, including the base year for the current contract?
Answer: The total contract value including the base and all four (4) option years is $23,139,990.12.
34. Who is the current incumbent?
Answer: The incumbent is KHERIMBA FACILITY SERVICE, LLC
35. Does the Combined Synopsis/Solicitation posted as solicitation number
47PE0218R0008 on FBO contain requirements similar to an existing contract or will this be a new requirement?
Answer: This solicitation is for a new contract for recurring services for the location stated in the solicitation.
36. After reviewing solicitation documents a clearance level was not identified. Can you please confirm that there is no level of security clearance for this contract.
Answer: Yes a Department Of Homeland Security requirement is required.
Please review the security requirements under section H.1 of the solicitation.
37. The SNAFC Solicitation PDF has two different starting times 8:00am and 9:00am, please advise which the correct starting time is?
Answer: The site visit start time will be 9:00 am
38. Regarding registration for the site visit, is any information required on the attendees besides the name and company?
Answer: No, Please send email to confirm your attendance.
39. If a Joint Venture (offering a bid under this solicitation) has previous
Past Performance under a contract as the Joint Venture, can the Joint
Venture submit this Past Performance to be considered favorably under this contract?
Answer: Yes
40. In one place within the solicitation , it states offerors can submit “at least three (3) Past Performance contracts” (Section L, page 324; and
Section M, page 330) and in other places, the solicitation appears to limit the number of Past Performance contracts to three (3) contracts (Section
M, page 329). May an offeror submit up to five (5) Past Performance contracts for consideration by the Government?
Answer: Please submit at least three (3) past performance contracts.
However, to meet the minimum O&M standard you may submit more than three (3) past performance contracts in order to demonstrate experience for the requirements in the O&M minimum performance standards.
41. Is the site visit mentioned being conducted on both June 28 & 29th or are they optional dates?
Answer: Site visit is conducted on both days. There aren’t optional dates.
Contractor must be at both site visit dates.
42. Are the site visits the same for each day (only need to attend one day)?
Answer: Contractor must attend both site visit dates. On June 28, the entire
SNAFC will be toured. In addition, on June 29, there will be a tour of the
SSA building in Marietta, Georgia.
43. Will the Government accept Team (Offeror and Subcontractor) past performance, if provided a signed Teaming Agreement or Letter of Intent?
Our submission of a quote is dependent upon the Government’s favorable answer to this question.
Answer: Yes the Government will accept past Performance from the team members if they provide a signed Teaming agreement or Letter of Intent.
44. Please clarify if the Government will accept CPARS in lieu of Past
Performance Questionnaires (PPQs). It is not clear whether “surveys” are meant to be CPARS.
Answer: CPARS will not be accepted in Lieu of the Past Performance
Questionnaires.
45. Are resumes required and are resumes included in the page count?
Answer: Resumes are not required as an evaluation factor. However, after award refer to paragraphs H.15 and H.16.
46. Please provide a list of all current subcontractors per location ( Generator, Fire
Systems/Fire Ext, Tanks, IR Scans, Waste management, Backflows, BAS, Water treatment)
Answer: The government is aware of the following sub-contractors who have performed maintenance at the facility over the last two contract cycles:
Generator : Prime Power and Cleveland Electric
Fire Systems: Simplex Grinell, Mitec, Georgia Independent Sprinklers, Integrated
Fire Protection, Convergent technologies
Chillers / Boilers/ Plumbing and Mechanical to include back flows:
Mckenneys Mechanical
Window Washing/Blind Cleaning: AAA National
Landscaping: Highgrove and Arborguard
UST: Prime Power and Containment Solutions
BAS: Johnson Controls and Mckenneys Mechanical
Water Treatment : Cascade Water Services
Electrical Testing : Millenium Services and Cleveland Electric
Recycle Dumpster: Waste Management
Cleaning Subcontractor for SSA: KSL Services Incorporated.
Hood Cleaning/Inspection: Southeastern Protection Services, Inc. and Hood
Clean USA
47. Please provide a detailed (Make, Model, Serial Number, KW, Size, etc.)
Inventory/CMMS list for ALL Equipment to include generators in excel format.
Answer: The equipment inventory was provided in an excel document as an attachment to the solicitation. In the document excel line items 3754 - 3765 adequately address all information concerning the Generators.
48. Please provide a list of current incumbents with current staffing levels.
Answer: The new PWS is clear on the minimum staffing levels and the project manager requirement. It also provides the historical quantity of service calls per month as well as utility hours, miscellaneous hours, and conference room scheduling hours. From this the offeror should be able to develop an adequate staffing level. This statement in no way is meant to quantify the actual staffing needed as this is still a performance-based contract where the offeror may add staffing beyond the minimum staffing to meet the contract requirements as well as their quality control process.
49. Please list the total number of panels that are needing Electrical IR scans?
Answer: : 461 power distribution panels in the facility in accordance with the single line diagram that exist in the various electrical closets. There are approximately 10 other panels not on the diagram that are in tenant areas.
50. Will the contractor be provided space for snow and grounds equipment?
Answer: There is a room on the loading dock that can accommodate the equipment.
51. Provide fuel type for generators with equipment list
Answer: #2 Diesel fuel, The Government reimburses all fuel cost replenishment.
The contractor is responsible for testing of the fuel.
52. Which facilities contain Class III and IV asbestos?
Answer: All four buildings have no suspected ACM however ,the government still expects the employees to attend the training outlined in paragraph H.13. This is an
Asbestos Awareness Training for familiarity purposes only.
53. Please clarify proposal submittal instructions.
Answer: Proposals shall be emailed to Romon McCord and Marvin Fraiser, at romon.mccord@gsa.gov and Marvin.Fraiser@gsa.gov. . Please indicate in the SUBJECT BOX: SNAFC--47PE0218R0008-OPERATIONS AND
MAINTENANCE AND JANITORIAL SERVICES. ALL PROPOSALS
SUBMITTED SHALL REQUEST CONFIRMATION OF RECEIPT. IF
THE SUBMISSION INSTRUCTIONS ARE NOT FOLLOWED, YOUR
PROPOSAL WILL NOT BE EVALUATED.
54. Dates in solicitation/PWS are different.
Example: Solicitation reference January 17, 2017 2PM Est.
Answer: The government wasn’t able to find this issue in the solicitation
55. For the Marietta facility, is the requirement only for janitorial service for one year and a 6-month option?
Answer: The government shall be revising the 1449 to include an annual price for the base and all option years for Janitorial Services at the SSA facility and will have it’s own CLIN(s). The government may remove this service and building from the contract at some time during the contract term. The government does expect that the service will be in place for at least the base year. The government will notify the contractor at a minimum of 90 days prior to terminating these services. Please refer to the pasted information from the contract. In addition, the mailto:Marvin.Fraiser@gsa.gov government has updated the PWS for inclusion of the SSA facility See Paragraph
C.48) The attachment (SOW for the SSA building in Marietta) concerning the SSA originally posted in FBO is no longer valid, the offeror shall use the information in the revised PWS.
1449 of Revision 2 includes the SSA CLINS for base and follow on years.
G.7. Additions and Deletions of Buildings
The Government may add or delete buildings during the term of this contract upon approval of the CO. Facilities may be added provided it is within those counties either covered by the presently incorporated Wage Determination and/or within the cognizance of the territories assigned to the Service Center. The cost/price for any addition will be subject to negotiations after this office is in receipt of a detailed cost proposal based upon the current Wage Determination available at the time of the addition. The deletion of a building will be at the bid/offer price current for that building at the time of deletion.
If so, is that pricing to be included in the current CLINs provided and not separated? Answered in the above question # 55.
56.Please confirm which instructions to follow section K/section L?
Answer: Section K that was attached in FBO will be removed. Please follow the instructions of PWS Section K.
57. Does the contractor or Government provide fuel for generators and storage tanks?
Answer: The contractor orders the fuel upon receiving approval for the cost and then the government pays for the fuel. See paragraph C.37.4.
58. Is annual HVAC controls training required for an HVAC mechanic?
Answer: Refer to C.35.4.2
C.35.4.2 Reporting
The Contractor is responsible for notifying the Government if a sequence of operations, asset or schedule is not operating as designed or at the highest efficiency and resulting in unnecessary energy use. This deficiency may be identified by BAS trending, GSAlink, or Contractor's tours. All deficiencies shall be reported to the CO or their designee immediately. The Contractor is also responsible for correcting any deficiency identified. The Contractor is responsible for retaining an adequate level of expertise to manage the control systems. This may require calibrating sensors or adjusting schedules. If the Contractor does not have a manufacturer trained or equivalent BAS operator on site, the Contractor shall enter into a subcontract, including regular scheduled support (not merely support on a contingency basis), or remote access; with a firm that has these skills.
This subcontract shall include regularly scheduled maintenance including sequence of operation tuning, calibration; BAS log review and other BAS system maintenance.
59. Are dumpsters provided by the contractor or Government and how many / sizes are currently onsite?
Answer: All dumpsters with exception of the recycling dumpster are provided by the government via a separate contract. The recycling dumpster shall be the responsibility of the Combined Services Contractor.
60. CLINS ended in -001 and -002 currently have figures of $219,162.02 and
$123,487.05 in the SF 1449. Are these to be left as is?
Answer: The government will be revising the 1449. The prices listed on the current
1449 are part of a boilerplate example from our procurement system and do not reflect any true cost on any contract. They are just a fictitious figures for example purposes. This will be corrected with the new 1449.
61. What year of the contract term are the five year internal inspections of the fire suppression systems due?
Answer: Base year; see paragraph pasted below as the internal inspection only needs to be conducted on a minimum of three floors for each building and on all dry piping systems.
C.42.6.1 Corrosion Inspection for Fire Suppression Sprinkler
Piping (Wet and Dry)
During the base year of the contract, the contractor shall evaluate a minimum of three floors of Wet sprinkler branch line piping for signs of obstruction, to include but not limited to, MIC (Microbiologically Influenced Corrosion), zebra mussels, inorganic material such as rust and Scale, or other foreign manner ( i.e. work gloves, weld coupons, welding rods etc…). When investigating the branch lines it’s not necessary to check all the piping rather a sample of the Piping such as valves, couplings, tees, flow switches, sprinkler heads, or end caps. The contractor shall utilize a qualified sprinkler company trained and certified in obstruction testing to accomplish this requirement. The contractor shall conduct obstruction test on all dry pipe Systems. Results from these tests shall be forwarded to the CO and
Contracting Officer Representative. These reports will be evaluated by the
Regional Fire Protection Engineer to determine if any further evaluation is required. Any further evaluation shall be funded by GSA under the additional services provision contained within the contract. All such testing shall be performed after hours.
62. Please provide historical data for annual snowfall?
Answer: According to a local climatological data annual summary report conducted by the National Oceanic and Atmospheric Administration the average snowfall for
Atlanta from 1976 to 2001 is 2 inches. The largest amount of snowfall in one year occurred between 1982 in 1983 with 10.3 inches.
ftp://ftp.ncdc.noaa.gov/pub/data/lcd/annual/2005/2005ATL.pdf
63. Past performance requires experience with a facility in excess of 500,000 square feet. Please confirm that references with smaller facilities will not be deemed acceptable?
Answer: See L.5, Volume II, factor 2
64. How old is the building?
Answer: Built in 1996, 22 years old.
65. Dry fire suppression systems should have sprinkler heads sampled and tested every ten years. Will this testing window fall during the proposed contract, and if so, when? If so, is a count of sprinkler heads available?
Answer: This will not be required during the contract term. The government feels that the internal inspection of the dry piping system shall be an indicator of the condition of the sprinkler heads.
66. What are the qualifications of the incumbent HVAC staff? What are the continuing education requirements for them?
Answer: All have their 608 Universal Refrigerant License, all have completed the
HVAC Excellence Certification. 16 hours of annual continuing education is listed below (from the contract)
H.15.3.14 Qualifications of HVAC Technicians
All HVAC personnel designated to work on, operate, maintain, and (or) repair
HVAC equipment or systems shall maintain a minimum of 16 hours of continuing education from either a NATE, HVAC Excellence, or UA Star recognized provider program. The Contractor is responsible for all costs associated with obtaining this training. All training must be tracked and reported to the COR annually.
This is also listed in C.46 (Contract Deliverables)
67. What are the qualifications of the incumbent PM?
Answer: The current PM meets the requirement in the solicitation.
68. Does this contract include maintenance of the green roof areas?
Answer: Please refer to question # 16.
69. Clarification needed: regarding of drapes, curtains and unique coverings.
Per the SOW: Annually we are to wash all venetian blinds and dust 6 months from washing. However, on Page 10 of SOW it states Blinds and
Coverings (Not including Drapes, Curtains, and Unique Coverings) Dusting of Blinds and Coverings: All blinds and coverings, cord tapes, and valances shall be clean and free of dust and spots. Blinds and coverings that are not operating properly shall be reported to the COR for repair.
Answer: Dusting of blinds is standard service while washing of blinds is above standard. Above Standard services are reimbursable, C.44.4.17 Blinds and Coverings (Not Including Drapes, Curtains
And Unique Coverings)- Under Standard Services
Dusting of Blinds and Coverings: All blinds, coverings, cord tapes, and valances shall be clean and free of dust and spots. Common area blinds and coverings that are not operating properly shall be the responsibility of the contractor. All blinds and coverings, in tenant areas, that are part of the windows’ design are also the responsibility of the contractor.
C.44.8.4 Washing Blinds and Coverings (Not Including Drapes, Curtains And Unique Coverings) - Under Above Standard
Services
Contractor shall wash both sides of the blinds and coverings. Blinds and coverings that are not operating properly shall be reported to the
CO or their designee for repair. The Contractor shall coordinate this requirement with the CO or their designee.
70. Washing of Blinds and Coverings: Both sides of blinds and coverings shall be washed when ordered by the COR and coordinated with the COR.
Washing frequencies that are above standard shall be completed on a reimbursable basis to the Contractor.
Answer: See Question # 69.
71. Clarification needed: During site visit, there was mention of contractor not being responsible for snow/ice removal, however this requirement is included in the SOW.
Answer: The comment made was that the contractor could not remove Ice from the facility until it was safe for them to travel to the facility to do such.
In all cases the contractor shall not be required to report to the facility if the state of georgia issues a driving restriction. There are conditions that allow travel during certain snow conditions but generally none that permit driving on ice covered roads. Once travel conditions permit, then the contractor is responsible for ice and snow removal using non - heavy equipment measures ( Shovels, sand, ice-melt, etc…) as a standard service. Where heavy accumulation of snow and ice require heavy equipment, as determined by the CO, then the contract shall deploy a subcontractor certified in snow and ice removal and shall be reimbursed for associated cost.
72. Clarification needed: Client recyclable requirements. During site visit saw dumpster out back, however no recyclable receptacle.
Answer: There is a recycle dumpster on the loading dock adjacent to the trash compactor. The contractor is responsible with all cost associated with recyclables with exception of recyclables generated as part of a construction project. This includes containers, recycle waste baskets, and dumpsters, as well as removal from the premise to approved sites. The contractor will also be responsible for producing reports on amounts of recyclables removed from the premises. All other dumpsters are the responsibility of the government. Refer to paragraph C.44.11.
73. Clarification needed: There is a control command center in the main lobby that doesn’t specify if there is any cleaning requirements for this location.
Answer: It is part of the Cleanable Square Footage for the facility.
74. Clarification needed: Policing of grounds. During site visit, was just a discussion regarding pick-up of large trash items. Is there is landscaping duties to be performed. (i.e. grass cutting, mulch replacement, trimming of trees/bushes, etc.)
Answer: Landscaping duties are part of the base services. See Paragraph
C.44.7
75. Clarification needed: Working hours identified 7am-6pm, however main lobby floor is to be done each day first thing in the am. Is this to take place at the same time facility is opening for business?
Answer: Cleaning can be conducted within normal working hours with exceptions. See C.44.1.2.
76. Clarification needed: It was identified in SOW that it is 27,479 square feet of space that requires cleaning. Does this include out to the property line, including parking area and visitor parking area?
Answer: The government has assumed that this question is in relation to the
SSA facility, as such, The 27, 479 square feet is the interior cleaning requirement. The contractor is responsible for policing the exterior grounds and parking areas for trash on a daily basis to the property line.
77. Clarification needed: Outside of the customer service windows in the interior, there are exterior windows on lower level and higher level of building. Does window washing include the higher level windows on the exterior of the building?
Answer: This question and answer is in reference to the SSA facility only.
The exterior windows are to be washed twice a year.
78. General Question: FBO indicates that this a “Draft” Solicitation.
When will the final Solicitation be issued?
Answer: Although it states the solicitation is in draft, the government considers it to be the final solicitation which will also include all amendments.
79. Section L.1.2: The instructions for this section indicate there will be two separate files or parts of the proposal and then labels the two parts
“Volume Two – Technical Proposal” and Volume Three – Price Proposal” which conflicts with Section L.5 instructions. Can you please provide clarification?
Answer: See revised PWS.
80. Section L.1.2 indicates we are to include SAM Representations and
Certifications. Does that mean we include a copy of the SAM registration, a copy of Section K from the RFP or a copy of Reps and Certs from SAM?
Answer: See section K as required.
81. Section L.3, item iv: The instructions indicate the quotes are to be submitted through FBO; however, Section L.1.2 indicates they are to be submitted via email. Can you please clarify the Government’s requirement for the submittal of the proposals?
Answer: The government has recently had a problem with RFP not being forwarded when a offeror posted this in FBO. As such the RFP’s shall be emailed to romon.mccord@gsa.gov and copied to Marvin.frasier@gsa.gov.
The offeror shall send a separate email to both the above emails requesting confirmation of receipt of RFP. An amendment will be removing the requirement to be submitted via FBO.
82. Section L.5: Instructions indicate there are three (3) separate volumes but there is no mention of a “Technical Proposal” and these instructions conflict with Section L.1.2. Can you please clarify the number and correct names of the Proposal parts?
Answer: Clarification answered in question # 79.
83. Section L.5: Would Volume II, Minimum Performance Standards and
Past Performance be considered the “Technical Proposal”?
Answer: It is considered the technical part of the evaluation factors. Once the technical factors are evaluated then price is evaluated as well.
84. Section L.5: The RFP includes directions for a technical narrative presenting the “Janitorial Cleaning Program;” however, there is no requirement for a technical approach to performing O&M services. Was this an oversight or does the Government not require a technical and/or management approach to performing the O&M services at the Sam Nunn building?
Answer: This is not an oversight. The government does not require a technical or management approach evaluation factor. Please follow the evaluation factors listed in Section L with the clarifications that are stipulated in the Questions and Answers amendment.
85. Section L.5: There does not appear to be a staffing plan requirement for this proposal. Does the Government wish the contractor to present any type of staffing plan or management approach in the proposal?
Answer: The contractor’s staffing is to be detailed in their price quote under direct cost in Volume three. The contractor shall list in the manning tables cost associated for all personnel and positions stipulated in minimum mailto:Marvin.frasier@gsa.gov staffing requirements, the direct labor for the Project Manager, as well as any other positions the contractor is proposing.
86. Section L.5: Are résumés required in the Proposal for any Key
Personnel? If so, where?
87. Section L.5: Regarding the O&M Minimum Performance Standards sheet, the page allowance is one page with a 12-point New Times Roman
Font. After review of the form, we believe it will be impossible to provide all requested information on this form unless the Government merely wants
“yes” or “no” answers. Would the Government allow us to re-format the form on a Word Document to allow for complete information to be entered and also allow for 2-3 extra pages?
Answer: Please reference question #6
88. Section L.5: The instructions indicate that the SF 1449 must contain an original signature in Block 30. Since this proposal is to be submitted electronically, does the Government wish a “hard copy” with original signatures to also be mailed?
89. Section L.5: Item iii, Contact Information, requires a list of all Key
Personnel. Would that be just Corporate Points of Contact for contract discussion and/or negotiation or also proposed Onsite Key Personnel?
Answer: At this point it is only Corporate Personnel.
90. Section L.5: On page 3234, the Janitorial Section for Factor 1 ends abruptly and there appears to be material left out of this section. Can the
Government please clarify if this section is complete?
Answer: The factor is complete. The only clarification is in the last sentence where it should read: The offeror shall indicate what scheduled cleaning shall be conducted after normal business hours for the areas listed above.
91. Section L.5, Past Performance Questionnaire: May a CPARs form be submitted in lieu of the Past Performance Questionnaire?
Answer: In accordance with Section L.5 Factor 2: Past Performance, the offeror shall submit a detailed descriptive listing of at least 3 contracts... The past performance questionnaires (PPQs) are considered "survey responses"and are not meant to be construed as CPARS records. For the purpose of this solicitation, survey responses (PPQs) and information obtained in PPIRS and/or through customer interviews will be considered equally important. Therefore, if the contracts used for Factor 2, Past performance has a final CPARS/PPIRS rating, that record can be used for evaluation purposes.
92. Section L.5, Past Performance Questionnaire: The attachment provided in the Solicitation has formatting errors. Can the Government provide a corrected form?
Answer: Please see revised PWS as PPQ will no longer be required.
93. Section L.5, Past Performance Questionnaire: If our Clients have submitted a completed Questionnaire to the GSA Region 4 office in the recent past, may they resubmit the same form to you instead of having to complete a brand new form?
Answer: Please refer to question # 92
94. Section M.5, O&M Minimum Performance Standards Acceptability
Criteria: States that the Government deems “acceptable” Minimum
Performance Standards that include submitting “at least one (1) of the projects is for a facility with a minimum of 500,000 square feet or greater.”
By “facility,” does the Government mean a single “building” or a “facility complex” which may include multiple buildings?
Answer: The Government will accept a Facility Complex as long as the facilities are all under one contract. The government shall all buildings under one contract a facility complex for purposes of evaluation. In addition, the 500,000 square foot requirement pertains to a O&M service contract. You can also present a Janitorial contract that is for a facility greater than 500,000 square foot if you desire but that doesn’t mean that this will take place of the facility needed for a O&M service. Also remember, that at least two of the references must be for O&M contract and one for
Janitorial and that if submitting a combined service contract it must be for either an O&M or Janitorial but not both. Please refer to revised PWS
Sections L&M.
95. In light of the multiple questions submitted as RFIs and the fact the
Solicitation is labeled “Draft,” would the Government consider extending the proposal submission deadline?
Answer: Please see question 76 for the draft part of the question and the
Government will be extending the deadline via amendment.
96. Please provide clarification if the green roof is included as part of the
SOW?
Answer: Please see question # 16.
97. Page 329 of the solicitation requires a Janitorial cleaning program.
Can the government please provide the page count and the volume to
Answer: Please refer to question # 6
98. Will NCMMS History of assets be allowed access to New O&M?
Answer: Yes, the new contractor will have access to the NCMMS database to review all history within the limits of the database.
99. Can the government please inform if all current staff have NATE certification?
Answer: Please refer to question # 66. The HVAC personnel completed the
HVAC Excellence Program vice the Nate Certification which is acceptable under this and previous PWS.
100. Are SSA staff in Marietta under the CBA for the Sam Nunn Federal
Building?
Answer: No, if the offeror chooses to sub-contract this service then this is a non-union site subject to the SCA for the county of Cobb. If the contractor chooses to use in-house staff to conduct this service then they must remember the following:
1. The employees will be under the CBA regardless of location since they are being deployed from a union site
2. They will be subject to reimbursement of travel cost to and from
SSA from Sam Nunn location.
3. They are on the clock during the travel time
4. Minimum Staffing does not include SSA Marietta.
101. Section L. Instructions for submitting the proposal has two contradicting statements. Section L. on page 314 specify 2 separate files as
Technical and Price proposal. Section L.5 of page 320 specify 3 volumes.
Can the government please explain which set of Section L instructions are applicable for the proposal submission
Answer: Please refer to question #79.
102. The proposal attachments include a solicitation for the Marietta
Building. Can the government explain if this is part of the Solicitation?
Answer: Please refer to question #55.
103. Will the government provide a separate Section B for the services in the Marietta building as it is not included in the section B provided?
Answer: Please refer to question # 55
104. Submittal of a snow removal plan was mentioned at the site visit. Is the Snow removal plan due upon proposal submission?
If so can the government please provide page limits and instructions as to which volume it needs to be included into?
Answer: Snow removal plan is a deliverable after award during the transition phase and is not an evaluation factor for award.
105. Please provide in detail our responsibilities for the Green Roofs?
Answer: Please refer to question # 16
106. Please confirm the Gross sq. footage of the building is 2,400,000?
Answer: Please see revised PWS Paragraph C.21
107. B.4. PRICING OF OPTIONS FOR CONTRACT SERVICES
Are the current HVAC mechanics qualified under 23411 – Heating, Ventilation and Air Conditioning Mechanic (Research Facility)?
Answer: There is no qualification for this but a responsibility to have the skills required in both the 23410 and 23411 skill set. This helps in determining the maintenance that can be conducted in house with on-site staff as opposed to the maintenance that must be conducted by a specialized skill set. See Paragraph C.40.1
108. C.1.2 The Contractor Shall Provide (Management, Supervision, Labor, Materials, Equipment, and Supplies)
dd. Kitchen/concessions area drains and grease traps.
Please provide the sizes (Gallons) of the 3 Grease Traps?
Answer: Two are 75 Gallons and One 100 Gallons
109. ff. Dispensing equipment in the restrooms and all hand sanitizers in common areas. This includes supplying batteries for all towel dispensers, soap dispensers, automatic operated flush valves, sanitizers and sink faucets.
Please provide the number of batteries for all automatic restroom dispensers?
Answer: Please refer to the BIS which indicates that there are no battery operated paper towel dispensers or flush Valves. There are 4 Hand Sanitizer
Units that have 4 D cell batteries.
110. y. Kitchen appliances and equipment: The contractor is NOT responsible for maintaining facility cafeteria equipment with exception of
Steam Kettles, Walk-in Coolers, and Ice Machines. (NOTE: kitchen including cleaning and maintenance of ductwork above the ceiling, and any fire suppression or fire alarm equipment are included in the scope).
Please provide the number of ductwork systems in the cafeteria, child care and any other areas and the approximate length and width of each run?
Answer: The actual size of the duct work is not known, the amount of run is approximately 200 feet. The Government has provided sub-contractors that have performed this maintenance if the offeror needs more information.
111. C.8.1 Minimum Staffing and Ability to Contact and Communicate with the CO or their designee
1- Badge Technician/ Custodian
Please clarify who this person will be badging? Does GSA supply the badging equipment? If so please provide the list as GFE? Will GSA reimburse the contractor for all materials/supplies i.e. badges, plastic holders or neck strings for attachment etc?
Answer: The badge technician only enters the data into the database and prints out the badge or encrypts the existing PIV badge. All equipment is supplied by the government.
112. C.8.2 Contractor Communication Equipment
What works best in the building, cell phones, radios?
Answer: Radios are better however cell phones will work in some of the areas but generally not in basement areas or mechanical rooms.
113. C.8.4. Service Call and Administrative Support
It appeared from the site visit that the Facility Alarm Monitor was also acting as the Production Control Clerk as she was seen entering Work
Orders into the NCMMS system. Can you verify this?
If not, where is the service call and administrative support function located during normal working hours, to act as a central point of contact for the
Government and building occupants to take service calls, track and maintain service call records in the CMMS. This includes service calls for work not under the scope of this contract (i.e., performing a central service call desk function for the facility, regardless of who is responsible for responding to the service call). In GSA office? Or Contractors office?
Answer: The function will not be in a GSA office. The contractor can decide where they want to conduct this function either in the Fire Command Center or other Government Furnished Office Space or both.
114. C.9. BUILDING OPERATING PLAN
Is there a current BOP in place?
115. C.23.3 Emergency Call Back (after hours)
How many Emergency Call Backs were there over the last 2 years?
Answer: 12
How many were reimbursable to the contractor?
Answer: 8
116. C.35.2 Maintenance Standard
NOTE: Infrared Surveys shall be conducted every three years (commencing in the base year and again in option period three)
There was talk at the site visit that this was going to be amended to an annual occurrence. Please Verify?
Answer: The Infrared is conducted every three years.
117. On VAV’s and PIU’s that do not have filters, preventive maintenance is not required and shall be monitored by the BAS system for proper operation.
Please provide the number of VAV’s and PIU’s that do not have filters?
Answer: Please refer to revised PWS Paragraph C.35.
118. On AHU’s with multimedia filters, the pre-filters are required to be changed at a minimum periodicity of semi-annual.
Please provide the number of AHU’s with Multimedia filters?
Answer: Please look at the AHU attachment that was part of the solicitation package. This list provided all the filter data where the links are considered pre-filters and the bags are considered the post filter.
119. On AHU’s with single filter media (which includes rolled type filters), the filters shall be changed at a minimum periodicity of semi- annual.
Please provide the number of AHU’s with single filter media?
Answer: Please refer to question # 118.
120. C.39.8 Vertical Transportation and Associated Elevator Assets
Please provide the name of the GSA Elevator contractor with whom we can coordinate Fire testing?
Answer: Fujitech Elevator; Atlanta Office
121. C.41.5.2 Underground Storage Tanks
Please provide the size of the UST?
Answer: 10,000 gallons
When was the last inspection/testing performed?
Answer: 2017
Do one or more on current staff have the Class A, Class B, and Class C operator licenses? This is needed in order to fairly price training costs
Answer: All the Mechanical Staff have their A and B licenses.
122. C.42.3 Fire Alarm System Testing
Can you provide a copy of last building fire Alarm inspection report to verify exact device counts?
Answer: Will attach with amendment.
Can you provide the number of Fire panels and sub fire panels?
Answer: There is one main panel with graphical read-out in Fire Command
Center. There are 10 nodes geographically located throughout the complex with no graphical read-outs.
Are there any NAC power supplies?
Answer: There are NAC power supplies on each floor.
Are there any other FACP panels?
Answer: No
Can you provide the date and last service inspection of the exits signs?
Answer: There is no service inspection for the exit signs other than making sure there is adequate exit signs to indicate egress paths during design and that these lights are on the Emergency Generator. With that said, the lights must be maintained by the contractor, such as replacing burnt out bulbs.
123. C.42.14 Emergency and Standby Power Systems
Is the building load sufficient to meet the requirement of NFPA 110 to avoid annual load bank testing?
Answer: Yes, if you operate one generator with the building load and not in parallel with the other two Generators
If not, is load bank testing performed during normal hours or after hours?
Answer: All Generator testing is to be performed after hours.
Can it be done on weekdays or should it be done on weekends?
Answer:The contractor shall determine rather to do it on weekdays or weekends however it still must be conducted after hours.
124. C.44. CUSTODIAL PROGRAM
Are the Floor Techs working 7am to 6 pm or are they working after 6pm?
Are there any specific areas of the building or tenant spaces that require cleaning of offices at specific times during the day? If so please list them and the times? This needed in order to put together cleaning schedules.
Answer: Certain Floors must be cleaned after hours while others can be conducted during hours. Please see question # 75.
125. C.44.1.1 The Contractor Shall
Provide training/certifications for their employees that stress stewardship in cleaning practices. DO current janitorial employees have such training/certifications?
Answer: The incumbent staff has been trained in Green Cleaning Practices.
126. C.44.4.17 Blinds and Coverings (Not Including Drapes, Curtains And
Unique Coverings) Can you provide any history on number of blind repairs over the last year?
Answer: No blinds have required repair in the last year.
127. C.44.9 SERVICE CALLS/ CONFERENCE ROOM SET-UPS
Historically, custodial related service calls for this building(s) have been 100 hours per month.
The contractor shall provide 4 hours a day of utility services each day
Monday – Friday, excluding holidays, for the COR to utilize to facilitate conference room set-ups/tear downs or other non-skilled labor duties as determined by the COR.
Please clarify if Custodial Service calls of 100 hours per month for conference rooms is for Set up/Takedown only? If yes, should this 100 hours be added to the 4 hours a day of utility services each day Monday –
Friday excluding holidays, for the COR to utilize to facilitate conference room set-ups/tear downs? In other words, should we add 100 hrs./month or
1200 hrs. per year to the 80 hours/month/960 hrs./yr. (4*5*4*12) for a total of 960 +1200 or 2160 hrs./yr. to cover both Setup/takedown and other
Utility hours other non-skilled labor duties as determined by the COR?
Answer: This is information for two seperate functions (Service Calls and
Utility Hours) 1. The 100 hours is for service calls (Recycle Pick Up, Spills, and other customer service calls) and are not for conference room setup / takedown. 2. The 4 hours a day (Utility Hours) is for Set-up/Takedown only and is not part of the 100 hours related to service calls.
128. C.44.10.5 Pick-ups on Call
Please verify GSA has a separate contract in place for all Solid waste removal from the loading dock?
Answer: Please refer to revised PWS Paragraphs C.44.10.3 and C.44.10.5
129. C.44.11 RECYCLING MANAGEMENT
It states “Arrange for the removal of recyclables from the premises. Be responsible for all fees, if any, associated with recycling.”
Does GSA also have a separate contract for pick up of recyclables? If not, please provide the name of the GSA contractor for Solid Waste so we may contact them about also picking up Recyclables?
Answer: Recyclable Dumpster and removal of recycling to a authorized recycler is part of the base services. Subcontractor information is provided in question # 46.
Is there currently a recycling dumpster on site?
Answer: There is a recycling dumpster on site however it’s under the incumbents contract sub-contractor.
130. C.44.4.20 Interior and Atrium Plants (Government Plants)
Please provide a list of the types and quantities of Interior plants to be maintained and frequency of change out if any?
Answer: See revised PWS.
131. C.44.13 INTEGRATED PEST MANAGEMENT
C.44.13.0 Preventive Pest Maintenance
Please clarify our responsibilities for Interior Pest Control. Many subsections to C.44.13 are reserved. Are we responsible for inside pest control services? If yes what is the frequency? Monthly?
Answer: The requirements under C.44.13.0 are for the…
This is the start of the file's text. The full file is on GovTribe.
File details come from the government source that posted it.