36C24620R0046-0007002.pdf
PDF Posted
- Attached to
- Z2DA--Project 652-17-911, Hybrid Operating Room
- Solicitation number
- 36C24620R0046
About this file
This document contains questions and answers regarding a federal solicitation for construction services to build a Hybrid Operating Room at the Hunter Holmes McGuire VA Medical Center in Richmond, Virginia. The solicitation seeks a contractor to provide all labor, materials, equipment and supervision required to construct the project, with an estimated value between $1 million and $2 million. The work must be completed within 540 calendar days of the notice to proceed. The solicitation will be set aside for Service-Disabled Veteran Owned Small Businesses and is scheduled for release the week of March 2, 2020, with proposals due at least 30 days later. The site visit location and points of contact will be defined in the solicitation.
36C24620R0046 0007 Amendment 0007 Attachment B - RFI Responses - 652-17-911 Hybrid OR.pdf
View the file
Other files
Show 40 more
Latest 50 of 79 listed here. See the rest on GovTribe.
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Request for Proposals 36C24620R0046
Project: 652-17-911, Hybrid Operating Room
Responses to RFP Questions
1. Question: As we were not able to access the existing Operating Room areas during the site visit, can photos of the site be provided?
Answer: Photos provided. See attachments to amendments.
2. Question: Where and how many employees will be allowed to park their personal vehicles?
Answer: The Prime Contractor Superintendent will be allowed to park his/her vehicle in lots 8A thru
10B and 15A thru 15C as well as one vehicle for carpooling all other contractor/subcontractor employees. See attached site map.
3. Question: Please confirm all commissioning is to be performed by others.
Answer: VA will have a commissioning agent who will lead the efforts. The contractor and it’s subs shall support the commissioning agent as needed to fulfill requirements of contract documents.
4. Question: What is the requirement for self-performance of work by SDVOSB?
Answer: The solicitation and any subsequent contract award are subject to the SBA limitations on subcontracting requirements in 13 CFR 125.6, specifically paragraph (a)(3), as shown below.
Summarily, the prime SDVOSB general contractor shall incur at least 15% of the cost of labor to perform the work for employees of its firm, or labor of subcontracted firms that are also SDVOSBs.
Any work that a similarly situated subcontractor further subcontracts will count towards the 85% subcontract amount that cannot be exceeded.
“(a) General. In order to be awarded a full or partial small business set-aside contract with a value greater than the simplified acquisition threshold (as defined in the FAR at 48 CFR 2.101)” in paragraph (a) introductory text; and an 8(a) contract, an SDVO SBC contract, a HUBZone contract, a WOSB or EDWOSB contract pursuant to part 127 of this chapter, a small business concern must agree that:
(3) In the case of a contract for general construction, it will not pay more than 85% of the amount paid by the government to it to firms that are not similarly situated. Any work that a similarly situated subcontractor further subcontracts will count towards the 85% subcontract amount that cannot be exceeded. Cost of materials are excluded and not considered to be subcontracted.”
5. Question: What temporary floor protections will be required if any for transporting materials to and from the loading dock to the jobsite? Will it have to be lifted up and replace at the end of each working day?
Answer: There is no requirement except contractor shall repair/replace damaged flooring. Contract to decide if protection is required and what is required. Flooring is not to be removed.
6. Question: What is procedure for badging and how long will the process take?
Answer: Attend a safety briefing provided by our Safety Department in 2K-134. Briefings are held weekdays at 8:00am. Workers will need a valid photo ID and their OSHA card.
7. Question: Will the contractor be able to gain a photo permit for documenting the progress of work?
Answer: Photos may be taken provided no employees, patients or visitors are in the photos.
8. Question: Please confirm utilities will be provided by the client at no cost to the contractor.
Answer: They will be provided.
9. Question: Are there any restrictions on use of the loading dock?
Answer: The loading dock is available 24/7. Under no circumstances is the contractor to have materials shipped to our Receiving Department (to the attention of a contractor or contractor personnel). Construction materials arriving at the loading dock must be immediately transported to the construction site by contractor personnel.
10. Question: Will the contractor be permitted to place a dumpster on the VA grounds? If yes, where? If not, will the contractor require a permit from the City of Richmond to place a dumpster on the street?
Answer: Contractor is to use existing dumpster (if they have one for another project), otherwise, see attached site plan for dumpster location.
11. Question: Can key personnel positions be dual hatted? Ex. Superintendent would also be SSHO, and
Project Manager would be CQC. What roles are mandatory on-site at all times?
Answer: Yes. Superintendent and SSHO are to be onsite at all times (may be same person).
12. Question: Please identify any required permits. If permits are required, who is responsible for obtaining and paying for them?
Answer: There are no Federal, State, Local permits required. Roof permits and hot work permits are obtained by Safety Department with 24 hours notice.
13. Question: Will there be any space available for storage materials inside the building? If yes, what is the location in reference to the site?
Answer: You may store materials within the construction area if space permits. See attached site plan for allowable location of a 20ft connex box/trailer. Any materials that can’t be accommodated in these locations must be stored in an appropriate facility offsite at contractors expense.
14. Question: Will any 3rd party testing be required? If yes, who provides and pays for it?
Answer: Yes, testing is required. Contractor shall include testing in their bid. Replace PART 3 of specification section 01 45 29 TESTING LABORATORY SERVICES in its entirety with the following:
PART 3 – EXECUTION
A. Perform testing as required in individual sections of this specification.
- - - E N D - - -
15. Question: What is the anticipated start date for construction? Does the government anticipate the current heath crisis to impact the bid, award, and commencement of this work?
Answer: The planned award date is early June. Building access is limited to the Main Entrance
(west end of facility), Rotunda Entrance (northwest side of facility), South Mall Entrance (southside of facility) and the Loading Dock. No other impact is expected at this time.
16. Question: When are the government supplied/installed items scheduled for delivery? What coordination will be required for government supplied/installed work?
Answer: Siemens equipment delivery will be worked out with contractor (usually a 6 – 8 week leadtime). It must be delivered onsite no later than July 1, 2021. Other VA equipment will be provided after construction is completed.
17. Question: Is there any work that must be completed off hours? What noise, vibration, odorous work restrictions are there?
Answer: All noise /vibration/Odor producing work that may interfere with surgeries being performed in nearby OR’s. This work is to be performed between the hours of 5pm and 6am weekdays or on weekends. Surgeries in nearby OR’s are usually completed by 5pm on weekdays, but there may be occasions where they run longer. At this time, surgeries on the weekends are only performed if it’s an emergency.
18. Question: Reference: AE103 Items D-Q - Govt. Supplied Siemens equipment. In the drawings, it shows several govt. supplied contractor installed siemens equipment. After discussions with siemens, Siemens informed us that they are under contract for supply and installation of said items. Siemens will not allow others to install their equipment. Please confirm installation of Siemens equipment is not required under this contract.
Answer: Revise AE103 Equipment Schedule, items D, E and I-Q to read “GOV / GOV (Government
Furnished / Government Installed.)”
19. Question: Reference: AE103 Items A1-E2F - Steris equipment. The drawings indicate the Steris equipment is to be supplied and installed by the contractor. Please provide the contact information for
Steris to enable us to obtain pricing.
Answer: David Bonenberger, Project Design Manager - Surgical
STERIS Corporation | Healthcare
5960 Heisley Road | Mentor, OH 44060-1834 USA
Mobile: 440-289-8881
Email: david_bonenberger@steris.com
Web: www.steris.com mailto:david_bonenberger@steris.com https://urldefense.proofpoint.com/v2/url?u=http-3A__www.steris.com&d=DwMFAg&c=euGZstcaTDllvimEN8b7jXrwqOf-v5A_CdpgnVfiiMM&r=DZwlXQNSrpcacwrUr791DxaIbKjQuWbvu6GrONrjAKs&m=rtZga8IXMiEsxWzPVIuUtmSxSFrBeZn8Tqhzaw-SuXU&s=swHonFiRdDYAMLkJ6J2eHKBhMziUJSKjUd9YPN7Fhvc&e=
20. Question: Reference: AE103 Detail 2 - Unistrut Work for Steris Equipment. There is a general note under detail 2 on AE103 for unistrut work for all Steris equipment. There are no details showing this work. Please advise.
Answer: The typical framing plan 2/AE103 applies to all ceiling-mounted equipment. The P1001-PL
Unistrut shall be used to span between existing W6x9 beams at interstitial space. Use Unistrut
P1000-PL to span between the P1001-PL Unistrut. Exact layout shall be coordinated by the contractor and Steris for each piece of equipment.
21. Question: Reference: AE103 Specifications. Please provide specifications and installation instructions for the Steris equipment. The provided sketches are insufficient for pricing.
Answer: Contact David Bonenberger with Steris (see contact information provided in RFI question
19) for specific product information required.
22. Question: Reference: Specifications. The following trades do not have any specifications provided, but are shown on the drawings; Structural Steel, Roof Screen Wall, Lead Glass Windows, Epoxy
Flooring. Can specifications/requirements be provided?
Answer: Structural Steel scope is small and specifications can be covered by Notes in plans.
23. Question: Reference: Wall height. What is the slab to slab height in the operation rooms?
Answer: There is an interstitial space above the operating rooms. Bottom of existing W6x9 beams at interstitial space is approximately 10’-6” aff. Verify this in field.
24. Question: Reference: Roofing work. During the site visit, it was noted that there is roofing work being performed currently in the areas the new equipment is being installed upon. Roofing penetrations will be a part of this work. Please confirm who is responsible for the roofing penetrations. If the contractor is responsible for this work, please provide contact information for the roofing contractor providing the warranty.
Answer: Contractor is responsible for roofing work and maintaining roof warranty’s. Current roof is being installed by Talon Veteran Services, and their sub Whitley Roofing.
25. Question: Reference: Phasing. Please identify any phasing requirements for this project.
Answer: The entire area of work will be turned over to the contractor for the duration of construction. There are no phasing requirements imposed by the VA. However, if the contractor feels that phasing in necessary to enable them to meet the contract schedule requirements, that is up to them. Contractor is to have space complete prior to delivery of Siemens equipment. Siemens equipment must be delivered to VA no later than July 1, 2021. Contractor to verify with Siemens and the VA the level of completeness required for them to install their equipment.
26. Question: Reference: Page 62 of 64, Section M, 8.4 Criteria and Submission Requirements, Volume
II Past Performance. Please confirm that no PPQs are required as part of the submittal requirements in Volume II Past Performance.
Answer: No PPQs are required.
27. Question: Reference: Carts. For letter X of the equipment list, how does the interior layout of the mobile storage cart need to be laid out? Please verify the width of the cart drawn. I see there are (3) per room, (6) total.
Answer: Item X is to be furnished and installed by the Government. This is not required to be included as part of your bid.
28. Question: Given that to the current OR space was denied at the time of the site visit, pictures were not able to be taken and accurate measurements were not able to captured. Therefore, some of the following questions were not able to be answered on our own at the time of the pre-bid. Will the VA please consider questions that normally could have been answered by our own observation?
Answer: We will consider questions during the bid process on a case-by-case basis.
29. Question: Will the VA provide pictures of the current OR space as indicated at the pre-bid site visit?
Answer: Yes
30. Question: What is the wall height where the Altro Whiterock is to go?
Answer: Per the Interior Elevations on AE200, the Altro Whiterock is to extend from top of base to ceiling in operating rooms. In the H.A.C., it is to extent to 48” AFF per the Finish Schedule.
31. Question: The flash cove detail shows a SS chicklet cove cap with the Altro. The finish schedule says to “Seal all seams per manufacturer.” Altro suggest that the Whiterock overlap the top edge of the sheet vinyl. The vinyl is coved 6” up and wall and the Whiterock overlaps the top 2” of the vinyl. This protects the edge of the vinyl. Please confirm the design intent with regards to this.
Answer: The top edge of the sheet vinyl is protected by the SS chicklet. The Altro Whiterock is to be sealed against the top of the SS chicklet. Please follow the detail in the contract documents.
32. Question: The Whiterock is called out at 36” and 48” high. It is often installed 4” above the floor so is the final wall height 40” and 52.” Please confirm the design intent with regards to this.
Answer: See answer to RFI question 30 above.
33. Question: Will there be access to use elevators?
Answer: Only the service elevators
34. Question: Will workers be allowed to use restroom facilities on site or should we carry a portable toilet?
35. Question: Will a dumpster need to be carried or can we use one from another job we are currently working on at the same location?
Answer: Only 1 dumpster per contractor at the facility. If you do not currently have a dumpster here, see attached site plan for location you can place dumpster.
36. Question: What are the OSHA requirements for the facility? Are all employees on site required to have OSHA 10, 30?
Answer: Comply with OSHA requirements listed in specification section 01 35 26 SAFETY
REQUIREMENTS.
37. Question: Is there an estimated start date?
Answer: It is planned to award the project beginning of June, 2020.
38. Question: What is the ceiling to deck height?
Answer: See response to RFI question 23 above.
39. Question: Referencing the ACT, a USG product is specified, however, Armstrong is called out in the finish schedule and is the standard throughout the hospital. Please confirm which manufacturer and product are desired for bidding purpose.
Answer: Please bid the Armstrong product identified in the FINISH PRODUCT SCHEDULE on sheet AE300. Match finish of hospital standard.
40. Question: After contacting radiation protection products, the specified lead-lined frame manufacturer, they recommended stepping away from butt glazing the lead lined window opening.
They recommended a t-mullion (detail attached). Would this be an acceptable alternative?
Answer: Yes, use of a T-mullion in lieu of butt-glazing is acceptable.
41. Question: Mondo rubber flooring comes in both tiles and sheets. Mannington only comes in sheets.
The specifications have both sections, sheet vinyl and vinyl tiles. The finish schedule says rubber sheets. Please confirm the design intent with regards to this.
Answer: The LVS, WRS-01 and WRS-02 is all required to be sheet flooring with heat welded seams.
Tiles are not acceptable.
42. Question: What is the existing floor base? The finish schedule says to match existing.
Answer: Corridor C2A-10 is listed on the ROOM FINISH SCHEDULE on sheet AE300 as “Exist” for all finishes. This is an adjacent existing corridor that is outside of the scope of work for this project. Disregard any finish requirements for Corridor C2A-10.
43. Question: Both flashcove and rubber base are specified but it doesn’t clarify what to use where. The drawings appear to indicate that a flashcove is to be used everywhere. What is the disposition with regards to the base?
Answer: Please see the ROOM FINISH SCHEDULE on sheet AE300 for locations of all finishes including base.
44. Question: Are existing fire sprinkler system drawings (as-builts) available? If so, can they be distributed?
Answer: Available drawings will be provided.
45. Question: Hardware sets HW-10 H and HW-4Q call for a F09 lockset which will cause a life safety issue. Is this lockset correct?
Answer: Yes. F09 is correct.
46. Question: Lockset notes on the door schedule: note A calls for Best 45H series locksets. Best does not manufacture paddles levers for their locks. What is the disposition with regards to this?
Answer: Paddle levers by another manufacturer is acceptable.
47. Question: What is the required lead thickness for the doors, frames and hardware?
Answer: Per specification section 08 14 00.2.2.1.E, the lead thickness is required to be 1.5mm.
48. Question: Hardware set HW-10H calls for automatic door operators specified in section 08 71 13, however, no such section is included in either volume of the specifications. Is that specification section available for distribution?
Answer: Sheet AE300 DOOR SCHEDULE - Revise hardware for doors 2A-117.1 and 2A-118.1 to set HW-4Q.
49. Question: Reference grille, register & diffuser schedule on M-601: Diffuser marked E. -- Would this be a 2 slot x 8’ linear diffuser with a 8” round neck? None are shown on M-101.
Answer: 2 Slot, 7’ with 8” round neck
50. Question: Grilles marked W (12x12/8” neck) lists a CFM of 155-350, grille Z (12x12/6” neck) lists a
CFM of 1000-1250: Can the accuracy of grille dimensions & neck sizes for listed CFM’s please be confirmed?
Answer: See attachment 2 revisions
51. Question: Reference specification 23 37 00-3 & drawing M-601 grilles, registers & diffuser schedule: 23 37 00- 3, A, Air Outlets & Inlet, A. Materials, 1. “All supply outlets installed in O.R.
shall be stainless steel.” Reference drawing M-601 GRD remarks 1&3 -- Titus website shows models listed are only available in steel or aluminum. Is aluminum acceptable?
52. Question: Reference drawing M-102 round supply duct starting at RTU-1 duct drop (30” round):
Can we substitute rectangular duct for the round duct for the main supply trunk line?
Answer: Duct shall be 30” round
53. Question: Will the OR area be shut down while work commences, or will we have to work in a sterile environment that is to be utilized during construction?
Answer: The OR’s within the project scope will be shut down and turned over the contractor. Refer to attached file “Alternate Barrier.pdf” for a possible means of not having to suit up. Contractor to submit a plan for approval.
54. Question: Will phasing be required? If so, what are the hospitals desires for how that might look?
Will the Contractor be responsible for drafting a phasing plan?
Answer: See answer to RFI question 25 above.
55. Question: The bid package was sent with two volumes of specifications, Vol. 1 dated December
2019 and Vol. 2 dated Nov. 2019. Both volumes include divisions 22-28, however, not all of the subsections of those divisions are in each volume. In addition, Volume 1 skips division 21, and goes straight to division 22, but Volume 2 includes it. Please clarify which set is to be used for each division for bidding and building purposes and provide any missing subsections.
Answer: Vol. 1 shall be used for Divisions 1 – 13. Vol. 2 shall be used for Divisions 22 – 28.
56. Question: Will an equal alternate to the Corbin Russwin 6200 closer be accepted or is that a building standard?
Answer: Corbin Russwin 6200 or LCN equivalent are both acceptable brands.
57. Question: Spec 01 32 16.5 – Is a Cost Loaded Schedule required?
58. Question: Are Coordination Drawings Required?
Answer: Yes.
59. Question: Can non-rated STARC walls be used for construction barriers?
Answer: Construction barrier walls shall follow the details on the construction documents.
60. Question: Spec 01 45 00 -7 Quality Control pages 7 & 8 require CQC Qualifications such as TAB member of AABC or certified by NEBB. These are not standard GC and Superintendent qualifications and will require hiring additional personnel for this contract. Can field experience be substituted for AABC membership or NEBB certification? Is contractor CQC Commissioning
Agent/Leed specialist required? This will require hiring more staff.
Answer: Staff must contain the required qualifications. This might require some contractors to hire more staff.
61. Question: Spec 01 45 00 Quality Control - With current social distancing, if CQM management course is not available within 90 days of contact award, will training window for CQM be extended?
62. Question: Spec 01 45 00 Quality Control paragraph 3.4A requires CQC staff on site at all times –
Can a superintendent act as CQM representative or is a second person required?
Answer: Yes. Provided they meet the required qualifications.
63. Question: Reference specification 08 71 00 paragraph 2.14 -- is a key cabinet and associated control system required? Who must provide keyed cores for new 7 pin cylinders? Are key blanks required?
Answer: Cores shall be provided by the contractor. Coordinate keying with the COR. Key cabinet is not required.
64. Question: According to the Siemens Project Manager for this job, the contract they have with the VA that includes the purchase of the Siemens equipment also includes the installation of the equipment.
The Siemens team will deliver the equipment, rig it, install it, and calibrate it. As it relates to the
Siemens equipment, the contractor would only be responsible for stubbing up the tie in/connection points. Please confirm that this is true and that the contractor will not have a contract with Siemens and will not be responsible for any installation of any Siemens equipment listed in the equipment schedule on AE103.
Answer: Yes. This is accurate.
65. Question: Given the information provided in the previous question, just to confirm, what is the disposition with regards to all of the Steris equipment?
Answer: As stated on the Equipment Plans, all Steris equipment shall be purchased and installed by the contractor.
66. Question: Will the successful sprinkler contractor be required to turn heads up the deck above in the renovated area during construction for temporary sprinkler protection?
Answer: For bidding purposes, assume this will be a requirement. An option is to install cages over the heads and install Heat Detectors tied into our fire alarm system.
67. Question: Given that the Hybrid OR is “lead lined,” does this require the use of any non-ferrous materials for any and/or every trade involved? For example, steel is specified for the ceiling grid, but aluminum would need to be used around anything magnetic.
Answer: No. Provide materials specified.
68. Question: Will any work need to take place after hours? If so which work?
Answer: See response to #17. Also, any work that interferes with hospital operations, including utility outages.
69. Question: Reference M-102, top left of drawing: 8x8 exhaust duct up to interstitial space. Where is point of connection to existing for this duct?
70. Question: Will the existing HVAC system that is currently serving the OR suites remain operational until the new system is up and running?
Answer: The area of work shall be unoccupied during construction, however, the equipment serving this area also serves other areas and shall remain in operation per the facilities requirements.
71. Question: Reference drawing GI003 Infection Control Notes spell out the contractor’s responsibilities as it pertains to ICRA measures “Contractor shall provide everything needed for
Infection Containment/Control System.” Then on the follow page, AD100, General Demo Note E states “ICRA provided by VA.” Please clarify who is responsible for ICRA measures and to what extent.
Answer: GI003 is correct. Contractor shall submit ICRA plan to VA for review and approval.
Contractor shall furnish and install all ICRA-related materials and equipment.
72. Question: Reference drawing GI002, General Drawing Note G18 states: “The Drawings and
Specifications are complimentary and NEITHER shall take precedent over the other. What is required by either the Drawings or Specifications shall be interpreted as being required as part of the Scope of
Work for the project. Items specified but not indicated on the drawings shall be provided. Items shown on the Drawings but not specified shall be provided. It is the sole responsibility of the
Contractor to seek clarification prior to submitting a bid amount. If there should appear to be a discrepancy between the drawings and/or the specifications.” -- Please confirm that the specifications no longer hold precedence over the drawings.
Answer: This is not correct. Do not assume that drawings take precedent over specs or that specs take precedent over drawings. They are complimentary. As stated in note G18, “…NEITHER shall take precedent over the other….” If a contractor perceives a discrepancy between the drawings and specifications, he/she shall bring this to the attention of the architect for clarification.
73. Question: Section 230923 page 3; Section 1.1 E. Responsibility Table -- Please confirm if Division
26 Electrical is providing power for the terminal vav boxes and controllers.
Answer: power requirements shall be per division 23 and 26 requirements
74. Question: Section 230923 page 4; Section 1.1 E. Responsibility Table 1. – Please confirm that the existing Johnson Controls ECC will be expanded to include the field controls for this project. Also, please confirm that the ECC software is to be upgraded to the latest version of Metasys.
Answer: Existing controls ECC shall be expanded as required to provide a complete and operating system. The contractor is to provide the latest version of Metasys software to the VA at the start of this project.
75. Question: Section 230923 page 21; Section 2.2 Control System Architecture E. – Please confirm that the existing Johnson Controls ADX server is to remain and be upgraded to latest version of Metasys software.
Answer: Refer to response for question number 74.
76. Question: There are multiple items on AE 200 that are not on the AE103 equipment schedule including detail 6 clocks, detail 3 item N1 and V2 etc. Please provide product identifiers for all CFCI installed equipment.
Answer: See Attachment 1- Steris Drawings. Attachment 1 shall be incorporated into the Contract
Documents as a reference only to supplement what is shown in the drawings and specifications.
See details on E504 for the basis of design for the clocks. Clock power is shown on E102.
N1 and V2 are shown on E107 and E502.
77. Question: Equipment schedule list numerous items that are contractor furnished that do not have specifications or model numbers. Please provide model numbers etc. for CFCI equipment.
Answer: See response to Question 19. Items other than Steris have been provided in other responses.
78. Question: Reference Attachment D, Division 27: Page 5 shows (2) QUAD DATA outlets. Are these in fact requiring CAT6 cables run into the drop arm and back to the IT closet? Is this to be by the cabling contractor? Is there a designated color of cable or jacks?
Answer: For purposes of bid, assume any CAT6 cabling to STERIS drop arm equipment will be furnished and installed by Contractor.
79. Question: Reference Attachment E, Division 27: Page 5 shows (2) QUAD DATA outlets. Are these in fact requiring CAT6 cables run into the drop arm and back to the IT closet? By the cabling contractor? Designated color of cable or jacks?
80. Question: Reference Attachment P, Division 27: Page 4 shows (2) QUAD DATA outlets. Are these
81. Question: Reference Attachment O, Division 27: Page 5 shows (2) QUAD DATA outlets. Are these
82. Question: Reference specification 28 31 00, 1.2 Scope section A.- EST 3 panel is existing, will program and password for programming be available to awarded fire alarm vendor?
Answer: Yes. This will be provided to the awarded fire alarm contractor by the COR.
83. Question: Reference specification 28 31 00, 1.6 Guaranty Period Services section A. -- If EST 3 panel is existing, will winning alarm vendor pick up test and inspect services for all equipment attached to existing panels or only the specific field devices attached to this SOW?
Answer: This section only applies to the fire alarm scope of work for the project.
84. Question: Reference specification 28 31 00, 1.6 Guaranty Period Services section 2-4. -- Will the
Center expect an additional proposal for this service support?
Answer: A separate proposal is not required. Paragraph I. under the Guaranty Period Services section should be considered removed from the project scope of work.
85. Question: Reference specification 28 31 00, EST3 panel is existing, will the added notification devices be supported off existing notification booster power supply, if so, what is the model and manufacturer of the existing notification booster panels?
Answer: There is no room to add any notification devices to the existing system. An EST booster panel will need to be added.
86. Question: Reference specification 28 31 00, 2.9 Spare and Replacement Parts- section A -- Please provide manufacturer and part # of spare parts required.
Answer: Contractor is responsible for this information.
87. Question: Reference specification 28 31 00, 2.9 Spare and Replacement Parts- section E. -- Please indicate required digitized evacuation instructional messages.
Answer: No modification of digitized evacuation instructional messages is anticipated.
88. Question: Reference specification 28 31 00, 3.5 Instruction section A 1-3 -- The site has existing EST
3 panel. Is the training required in this section a requirement of this proposal?
Answer: We do not anticipate this to be a need for a small modification on an existing system as is the case for this project.
89. Question: Reference specification 28 31 00, 3.5 Instruction section B - “Trouble shooting guide for the entire system” -- Will the center be supplying drawings and BOM of existing system to include panels, initiating and notification appliances? More information is needed on the entire system.
90. Question: Reference specification 28 31 00, 3.5 Instruction section C -- EST 3 panel is existing, is this a requirement of the proposal?
91. Question: Section 09 06 00 Schedule for Finishes is missing from the bid documents.
Answer: Delete Section 09 06 00 from the Table of Contents. All finishes are identified on the
FINISH PRODUCT SCHEDULE on sheet AE300.
92. Question: Page AE102- Sections 4 and 5 - Will the hospital engineering group allow the drilling through the deeper tapered part of the waffle slab? It is generally off limits due to the large amount of rebar in that structural part labeled as the “no-drill” area.
Answer: No. drilling shall be through the webs only.
93. Question: Page AE104 - Is deduct alternate #1 being used?
Answer: All bidders shall provide pricing for deduct alternate #1.
94. Question: Page AE104 - Do the roof pads need to be 2” thick? Most, if not all, new roof pads are
1/2” thick lured to the rubber roof.
Answer: Provide 2” thick walk pads per the contract documents. Our research indicates that these are readily available.
95. Question: On M601, the schedule says “steam control valve,” but it appears to be a pressure reducing valve which would make more sense. The outlet pressure of the PRV is around 5, but what is the inlet pressure? Also, the capacity shows 1,220 lbs/hr, but the heat exchanger on the schedule only uses about 320 lbs./hr. The PRV-1 also shows 3” which would not be accurate. How should we proceed?
File details come from the government source that posted it. Updated .