1240LU24Q0059QandAs.pdf

PDF 229 KB Posted

Attached to
BITTERROOT NATIONAL FOREST - Little Rock Creek Trail Bridge Replacement
Solicitation number
1240LU24Q0059
Issued by

About this file

This document is a Questions and Answers (Q&A) file related to Solicitation 1240LU24Q0059 for the Little Rock Creek Trail Bridge Replacement project on the Bitterroot National Forest.

The key details are:

  • The project involves removing an existing 35-ft single log foot bridge and installing a new 41-ft glulam stringer pedestrian trail bridge with rock-filled gabion basket foundation.
  • The bridge is located approximately 3 miles from the closest road, with no vehicular access to the site. Helicopter flights and mechanized/motorized use are allowed at the site.
  • The contract period of performance is 60 days, from September 15, 2025 to November 14, 2025. The trail will remain open to hikers during construction, with temporary closures when materials are being flown in.
  • The solicitation includes clarifications on drawing discrepancies, required clear width and number of stringers, and allowed treated materials. The Q&A confirms that the DJ&A construction plans control for substructure and trail details.

View the file

Other files

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

1240LU24Q0059

Little Rock Creek Trail Bridge Replacement

Darby Ranger District, Bitterroot National Forest

Questions and Answers As of 8/23/2024

1. Is the hike in from the trailhead 3 miles to the bridge with no option for workers to access the bridge site via ATV/motorcycle? The only access to the bridge site being either on foot or by helicopter with motorized vehicles allowed at the bridge site for construction.

Answer: No access by ATV or motorbike. This trail is open to bicycles. Do not plan boat access; during the fall, the reservoir is drawn low, and likely cannot get a boat to the site. Getting a boat close, would then require one to walk through thick mud and sediment to stable ground.

2. Would all helicopter utilization be the contractor's responsibility to hire, organize, and then submit a plan to the CO for approval?

Answer: Yes

3. Would the trail be closed for the full 60 day allotted period of work from 09/15/25 to 11/14/25? I saw in the supplemental specifications pg.28 section 156.05 on temporary closures it lists a max of 2 days of consecutive closure but no minimum number of consecutive open days.

Answer: The trail is open for hikers the entire time, other than temporary closures. Temporary closures will be when flying materials, and possible other activities that pose a safety concern. At the bridge location, the trail will be closed during construction. Hikers can choose to ford the stream if they choose.

4. The note on sheet 1/6 on the Regional Standard Drawings R6-STD-963-10 states “* See Little Rock Creek Trail Bridge Replacement plans for substructure and trail details. Any discrepancies between these drawings and the Little Rock Creek Trail Bridge Replacement plans shall be clarified with the CO prior to implementation.” Can you tell me which set of drawings controls for construction? There are discrepancies (in the questions below) between the RS drawings and the DJ&A Construction plans.

Answer: Regional Specifications control for the superstructure (including treated sill), and the DJ&A Little Rock Creek Trail Bridge Replacement plans control for substructure and trail details.

5. RS drawings show three rows of diaphragms, DJ&A drawings show four rows.

Answer: 5 Rows of diaphragms. Per the triangle symbol for the 40’ span, the requirement is to install diaphragms at third pts of span and within a distance of the depth from the abutments.

6. RS drawings show a 3-1/8” wide diaphragm @ sht. -02b, and a 5-1/8” wide at sht -03a, please confirm desired diaphragm width.

Answer: Diaphragm width is 3-1/8”

7. RS drawings indicate a maximum clear with for the design at 7’-0”, however the Planning Sheet indicates a 7’-9” clear-width, while DJ&A drawings show a minimum of 8’-0” min clear width on sht.

6/9. This determines the number of stringers, please confirm the desired clear-width as well as the total number of stringers required and the dimensions as 5-1/8”x24x41’, AYC.

Answer: 8’ clear width is required. That will require 5 (five) 5-1/8”x24”x41” stringers at 1’-10” spacing. The Typical Section on sheet 6 of Little Rock Creek Trail Bridge Replacement plans are correct. Planning sheet has been updated to indicate an 8’ clear width and is incorporated into Solicitation 1240LU24Q0059 via Amendment 001.

8. Sheet -03a of the RS drawings are un-readable at the “Materials” section, at least on my downloaded copy. It appears to give options for the sill and decking materials, however I can’t read it clearly, could you please resend that page?

Answer: Updated sheets are included in the updated RS drawings and incorporated into Solicitation 1240LU24Q0059 via Amendment 001.

9. Follow the planning sheet as far as what is allowed to be treated and what is not?

Answer: Correct. The planning sheet has correct designations for treatment, as does Table B.1 Schedule of Items.

File details come from the government source that posted it. Updated .