Umesc radioactive waste disposal

Closed Solicitation Posted

This opportunity was awarded. See the award notice from .

Solicitation number
140G0224Q0092
Agency
Office of Acquisitions and Grants US Geological Survey, Department of the Interior
Responses due
Set-aside
Total Small Business

Opportunity facts

NAICS code
562910 Remediation Services
PSC
F108 Environmental Systems Protection- Environmental Remediation
Points of contact

Notice details come from SAM.gov. Updated .

About this opportunity

The U.S. Department of the Interior, U.S. Geological Survey is seeking offers for the disposal of radioactive waste, including approximately 202 mCi of deregulated bulk liquid and dry solid waste containing Carbon-14 and Hydrogen-3 radioactivity. The requirement will be awarded using simplified procedures for commercial items under FAR Part 12 and FAR 13.5, with award made to the vendor whose quote is deemed most advantageous to the government. Quotes must be submitted by May 10, 2024, and the period of performance is June 1, 2024 to August 31, 2024.

This solicitation is set aside for small businesses under NAICS code 562910 - Remediation Services. The total value of the requirement is not specified, but the waste consists of five 55-gallon drums of dry waste, three 30-gallon drums of bulk deregulated liquid waste, and two bags of isolated liquid waste. The place of performance will be at a facility certified for processing deregulated radioactive waste, which must be transported by a certified carrier.

Notice text

3 versions

Update #3 · Latest ·

Amendment P0002 Extends the proposal due date to May 10th, 2024.

Update #2 ·

Amendment P0001 provides answers to questions received.

Question 1: What is the Liquid Scintillation Cocktail?

Answer: We used Ecolume as our liquid scintillation cocktail. SDS attached.

Question 2: Are there just Vials in the drums or is there non vial waste such as contact waste of dry waste?

Answer: Liquid waste barrels contain only liquid. All vials were dumped into the liquid waste barrels. To the best of our knowledge there is no solid waste material in the liquid waste barrels.

Question 3: Liquid Waste LW4 contains several compounds that do not normally carry a D001 code. The only item listed as having Acetonitrile is the Malachite green. Can you confirm information on the Eugenol and Isoeugenol as generator knowledge or based on actual confirmation. Eugenol. What is the liquid in with the Eugenol? Do you have an SDS on this Vial?

Answer: Eugenol is a colorless to pale yellow aromatic oily liquid derived from cloves (allylbenzene - chemical class). Used in aquaculture as an anethestic. SDS provided.

Question 4: Isoeugenol. What is the liquid in with the Eugenol? Do you have an SDS on this Vial?

Answer: Isoeugenol is the isomerization (cis and trans) of eugenol (oil based liquid). It is a phenylpropanoid. SDS provided.

Question 5: Some of the solid waste barrels show D001 and F003.

Answer: This was guidance from external contacts since some of the liquid waste that consisted of water, acetonitrile and methanol was absorbed on cat litter.

Question 6: Is the Liquid Waste absorbed on cat litter separate from Solid waste not carrying a RCRA code?

Answer: Most items are separate from the liquid waste absorbed on cat litter. However, there is a glass solvent bottle that cat litter was added directly to for absorption and 1 or 2 solvent cans that cat litter was added to as a precaution to absorb any lingering solvent in the containers.

Question 7: Why was the RCRA wastes absorbed onto cat litter?

Answer: Previous Radiation Safety Officer thought if the liquid was absorbed to cat litter it could be considered a solid and easier to dispose.


Question 8: Is the USGS defining the cat litter that holds the absorbed liquid as a RCRA D001?

Answer: Yes, since the solutions were a mixture consisting of mostly water but also acetonitrile and methanol, we are taking the precaution and defining the absorbed cat litter as RCRA D001 per guidance from external contacts.

Question 9: SW2 does not appear to have any RCRA codes associated with the Inventory can this be confirmed?

Answer: We do not have any RCRA codes associated with contents in SW2 barrel. Based on the listed contents, to the best of our knowledge we confirm this.

Question 10: SW3 lists waste codes of D001 and F003 however there is HCL listed in the Inventory.

Answer: Sarafloxacin HCL is a broad-spectrum fluoroquinolone antibiotic used for our aquaculture drug research. This form of Sarafloxacin is a salt which is water soluble. Sarafloxin HCL is a non-hazardous substance. SDS is provided.

Update #1 ·

1) This Synopsis/Solicitation Notice is to announce the U.S. Department of Interior (DOI), U.S. Geological Survey has a requirement for Radioactive Waste Disposal in accordance with the attached solicitation.

2) The synopsis/solicitation number is 140G0224Q0092 and is being issued as a Request for Quote (RFQ).

3) The award for this requirement shall be made using the policies in the Federal Acquisition Regulations (FAR) Part 12 Acquisition of Commerical Items, and in conjunction with the policies and procedures for solicitation, evaluation, and award prescribed in FAR 13.5 Simplified Procedures for Certain Commercial Items, as appropriate for this acquisition. Award shall be made to the vendor whose quote, conforming to this RFQ is determined to be the most advantageous to the government.

4) This solicitation is a SET ASIDE for Small Businesses. The associated NAICS Code is 562910 - Remediation Services.

5) A copy of this solicitation may be accessed by clicking "Attachments/Links".

6) All requirements for preparation, submission, and receipt of quotes are contained in this solicitation and shall be adhered to.

7) All questions and quote must be emailed to the Contracting Officer, Beth Wilson at bwilson@usgs.gov.

Attachments

Files attached to this notice, newest first
File Type Posted
Sol_140G0224Q0092_Amd_0002.pdf PDF
SDS_Eugenol_0001.pdf PDF
Sol_140G0224Q0092_Amd_0001.pdf PDF
SDS_ecolume_0001.pdf PDF
SDS_Sarafloxacin_HCl_0001.pdf PDF
SDS_Isoeugenol_0001.pdf PDF
Sol_140G0224Q0092.pdf PDF

Notice history

Notices posted for this opportunity, newest first
Notice Type Posted
Umesc radioactive waste disposal Award Award Notice
Umesc radioactive waste disposal This notice · Latest solicitation Solicitation

On GovTribe

Work this opportunity on GovTribe

  • Track it in your pipeline
  • Find teaming partners
  • Similar opportunities
  • Ask GovTribe AI about this opportunity