Management, Team Building and Leadership Training Workshop
Awarded Award Notice Posted
- Solicitation number
- 383-09-503
- Agency
- US Mission in Sri Lanka Overseas Missions, US Agency for International Development
- Awarded
- Set-aside
- No set-aside
Opportunity facts
- Contract number
- 383-O-00-09-00234-00
- NAICS code
- Not on record
- PSC
- Not on record
- Place of performance
- Usaid/Sri Lanka No.44, Galle Road Colombo 3. Sri Lanka. Sri Lanka
Notice details come from SAM.gov. Updated .
Notice text
3 versions
Update #3 · Latest ·
Added: Jun 29, 2009 5:26 am
Modified: Aug 10, 2009 7:50 amTrack Changes
Questions and Clarifications Round 2
Amendment 2
USAID Solicitation # 383-09-503
USAID Title: Management, Team Building and Leadership Training Workshop
1) Can you tell us the number of contractors that inquired about this program?
ANSWER: Information regarding other interested parties is unavailable at this stage of the procurement.
2) What percentage of those who inquired were from the United States?
ANSWER: See question #1.
3) Have you determined what hotel will be used outside of the capital for the 3 day program? If so can you tell us the name and location? This would be helpful in assisting us in calculating our hotel expenses.
ANSWER: The hotel has not been selected yet.
4) Can you tell us if the last week of October could be an option and would work for the staff there?
ANSWER: The preference is early November.
5) Will anyone from DC Headquarters of USAID or the State Department be attending this program?
ANSWER: No
6) Can we assume that you have a preferred hotel in Colombo that you suggest visitor use? If so, can you tell us what hotel that would be.
ANSWER: Our visitors usually stay at the Cinnamon Grand Hotel or The Galle Face Hotel which is in close proximity to the office. However, it is at the discretion of the contractor to select where to stay.
7) Under the background section of the SOW, it states there will be a 3-day workshop and an in-house half-a-day session for each of the five offices. Our understanding is that in addition to the 3-day workshop for 50 staff, that separate half-day sessions will be held with each of 5 Mission offices over a period of an additional 3 days, for a total of 6 training days. Please confirm that this is correct.
ANSWER: That is correct.
8) The Agency is undergoing change both internally and in its relationship with the State Dept. In the background section, the SOW mentions "changes in the agency and our programming." In order to better understand the requirement, should this project assist in addressing specifics related to those changes, or in preparing to deal with managing change at the Mission level effectively, or both? Is the timing of this training tied to specific USAID changes, directives or requirements that the Mission is responding to?
ANSWER: Both. It is tied to general changes.
9) The SOW says the "contractor should discuss with each office director what session to include." If so, how do we propose a design if this is supposed to happen after the contract is awarded? Does this mean that the contractor must be prepared to arrive on site and to conduct interviews in person, or to interact with each Mission office director through email or telephone interviews, or both?
ANSWER: Broad outline could be proposed and specifics, as required, could be incorporated through e-mail correspondence with the office directors.
10) Again, the SOW says "specific outcomes and agenda will be developed as part of the process of planning the workshop, and shall work collaboratively with the mission to identify issues that are of specific concern to USAID/Sri Lanka." Does that mean the design in the proposal should incorporate this development as part of the process of the assignment?
ANSWER: Specific outcomes and agenda will be developed after the award. Please see answer #9
11) The Mission-wide program is to include coaching. Does this include providing learning so that manager/leaders can effectively coach their employees?
ANSWER: Coaching could be included as a topic, and not necessarily to coach the employees.
12) The requirement mentioned both management and leadership. How does the mission distinguish between leadership and management?
ANSWER: Leadership: 1) capacity to lead.
2) the act or an instance of leading.
Management: 1) the act or art of managing: the conducting or supervising of something (as a business).
2) judicious use of means to accomplish an end.
13) The Mission-wide training requirement appears to include a number of methodologies, including various exercises and other interactive approaches for up to 50 persons. Such exercises are normally conducted with far fewer numbers. Yet the RFP speaks in terms of the consultant. Please address the issue of how many trainer/facilitators the contractor is expected to provide.
ANSWER: Contractor could propose the number of trainers/facilitators as required to conducting both the in-house training and the workshop.
14) Are there any page limits for the technical proposal? If so, please define what can be included within the page limits in terms of charts, graphs, tables of contents, CVs, past performance, etc.
ANSWER: There is no page limit. However, excessive documentation is neither necessary nor wanted.
15) In the technical proposal, in addition to the proposed approach and experience of the consultant, should any other topics be addressed such as understanding of the problem, institutional past performance or experience?
ANSWER: The proposed approach and experience of the consultant is sufficient.
16) If indeed we can/should provide more than a single consultant, will the requirement that the instructor/consultant be a qualified U.S. citizen be fulfilled if the Lead Trainer is a U.S. citizen, supported by a trainer/facilitator who is not a U.S. citizen?
ANSWER: Only the Lead Trainer/consultant is required to be a qualified U.S. citizen.
17) Please provide an explanation of how the proposals will be evaluated in terms of importance of approach, qualification of trainer(s), institutional experience and performance, and between technical and cost.
ANSWER: USAID shall take into consideration the proposed approach, experience of the Lead Trainer/consultant and the cost to arrive at the best value to the Government.
18) Although this is a Firm Fixed-Price contract, will EBDs be necessary to support staff costs?
ANSWER: The EBDs are required to ascertain the reasonableness of costs proposed.
19) Please confirm that the off-site workshop will be held at a resort hotel that is selected by USAID, not the contractor, and that USAID will pick up all associated costs for the USAID participants, including their travel and per diem associated with the training. Put another way, is USAID expecting the contractor to include any of these kinds of costs in its proposal?
ANSWER: The resort hotel will be selected by USAID. All costs incurred for the participants including the workshop facilities, lodging and travel will be borne by USAID.
20) Can USAID provide guidance on or a maximum amount on cost that they are anticipating for this activity?
ANSWER: A maximum amount has not been established.
21) Will USAID be providing copies of Strength Finder with access codes for the associated on-line instrument? Or should that be included in the proposal and therefore assume all employees will require a copy?
ANSWER: All employees have been given a copy of the Strength Finder book.
22) Does the mission-wide training include supervisory and non-supervisory personnel?
ANSWER: Yes.
23) Do the tailored office-trainings include supervisory and non-supervisory personnel?
ANSWER: The same employees are attending both training sessions.
24) Are there any restrictions on the type of interaction that can occur in the training due to participants religions or cultural backgrounds?
Answer: No restrictions. However, considerations should be given to avoid religions sensitivities.
25) What should the weather be like in October or November for outdoor activities?
ANSWER: The temperature is around 25 - 30 C (80 85 F) with humidity level of in the range of 70%.
26) Are we to assume the participants will be dressed to participate in outdoor activities?
ANSWER: The participants will be dressed casual as appropriate.
27) How quickly after the in-country meetings with the office directors do you want the tailored office trainings to occur?
ANSWER: Within the same week. Prior e-mail correspondence could be held with the office directors.
28) How quickly after the tailored office trainings do you want the mission-wide training to occur?
ANSWER: The least number of days. (As quickly as possible).
29) Would several days breaks between meetings with office directors and tailored office trainings, and between tailored office trainings and mission-wide trainings be acceptable? Assume no cost to the government for these breaks.
ANSWER: Minimal number of days breaks between meetings are preferred.
30) How can one facilitator deliver a high quality training with sustainable outcomes for a group of 50 participants? How can a lecture-type training with very little interaction be effective and generate long-lasting results?
ANSWER: See question #13.
31) How can Personal Strengths be utilized when results of a reliable assessment instrument are not available of each and every participant?
ANSWER: See answer #21.
32) What was the previous training? Is it known or has it been documented which effects this previous training had? Have there been any positive long-term outcomes? Have training objectives been reached and fulfilled?
ANSWER: See answer #17 of Questions and Answers, Amendment #1. Additional information could be provided to the successful contractor.
33) Will there be an evaluation at the end of the training and is a monitoring of the outcomes planned?
ANSWER: Monitoring and evaluation of participants is not required. This could be included as a topic.
34) What is meant by interactive? Should there be interaction between participants and/or between instructor and participants?
ANSWER: Activities shall be proposed to encourage interaction between participants and/or between instructor and participants.
35) Is the use of the Strength Finder assessment mandated to use in execution of this contract?
ANSWER: It is not mandatory, but preferred.
36) Will we have some access to Team members as well as team leaders prior to training?
ANSWER: You will have access to team leaders prior to training.
37) Regarding Question #5: Tailored office training as a 1-dayer for how many participants?
ANSWER: See question #7 above.
38) In regard to your response to question #8, how many participants in each team building group? With or without team leaders?
ANSWER: Each office has a team leader.
39) In response to Question #10 you stated: "In-house sessions separately for all offices up to 3 days and the workshop in an outside venue for all the 50 employees together up to 3 days making total training up to 6 days. The group is mainly locals with approx. 15 expatriate staff.
Our follow-up question is: Does this mean 2 x 3 days for 2 groups of 25 each?
ANSWER: The same 50 employees will attend both training sessions. See under Background in the formal solicitation.
40) The solicitation requires the workshop agenda for each of the 5 Mission offices to be coordinated with the head of each office prior to start of training. How many days do you require for this coordination?
ANSWER: The contractor shall propose the number of days required.
41) How many days do you expect the consultant to remain in Country for the post-event coordination with Mission leadership in the solicitation?
ANSWER: Preferably, one day.
42) Since statistically the most productive groups sizes for team building is 15 - 25, will it be possible to break the 50 persons into groups of 25? If so, can these be taught sequentially to meet your desire for only one facilitator, or must this be a group of 50?
ANSWER: The outside workshop will be for the whole group of 50.
43) Could we have further explanation on how the timeline relates to the procedure? Meaning, will we be developing the curriculum stateside? If so, will we have the opportunity to ask questions regarding the larger lecture series as well as the smaller department specific consultations prior to arrival on location?
ANSWER: See question #7 above and under Background in the formal solicitation posted on July 22, 2009. E-mail correspondence could be held with the office directors prior to arrival on location.
44) Once on location will we be expected to make material changes to either the larger lecture or smaller office consultation? If so, to what extent?
ANSWER: You may change the specific activities and the agenda as required after consultations.
Update #2 ·
Added: Jun 29, 2009 5:26 am
Modified: Jul 13, 2009 4:57 amTrack Changes
Questions and Answers for Solicitation # 383-09-503:
Amendment #1
USAID Title: Management, Team Building and Leadership Training Workshop
Date: July 15, 2009
1. For the purposes of planning - do you have a location in mind so that we may estimate travel costs?
ANSWER: The workshop will be held within 50kms from the Mission head quarters provided by USAID at a star resort to be determined. The Mission is located in Colombo.
2. Do you have a preference for 1 or 2 facilitators?
ANSWER: One facilitator will be sufficient due to the short duration of the workshop.
3. Do you want a customized course or an off the shelf course?
ANSWER: A customized course.
4. Will the participants have taken the Strength Finder assessment before the course so that we may build on their understanding?
ANSWER: Not all participants.
5. When do you expect these discussions on Tailored office training to occur with each office Director: after the initial training? Before we arrive? How do you want us to bid/price this second training: as a separate package?
ANSWER: Discussions with the office directors will be before the workshop and after arrival in Sri Lanka at USAID Mission. The in-house training will be up to 3 days. Bid/price should include in one package for both sessions.
6. Do you want the travel cost included in the price or simply added as "travel to be performed at the government rate and billed separately"?
ANSWER: Travel costs should be included in the bid/price.
7. Is the response date for the pre-solicitation July 23 at 4:00 PM EST and are there any additional instructions for vendors.
ANSWER: July 23 is for the pre-solicitation. All instructions will be articulated in the formal RFP to be posted with 'x' days to bid.
8. How many people from each of 5 offices listed?
ANSWER: Approximately, EG 6, HA/TI 12, PPS/DIR 7, DG 3, EXO - 21
9. What roles these offices have in the USAID?
ANSWER: EG (Economic Growth), HA/TI (Humanitarian Assistance/Transition Initiative) and DG (Democracy & Governance) are project offices. PPS/DIR (Program and Policy Support/Director) is the Program Office and the Directors office. EXO (Executive Office) is the administration office. For further information you may view USAID Sri Lanka website: http://srilanka.usaid.gov.
10. Are the above offices to have individual training sessions or the total approx. 50 people to take the same session? Is the group expatriate and locals or mainly locals?
ANSWER: In-house sessions separately for all offices up to 3 days and the workshop in an outside venue for all the 50 employees together up to 3 days making total training up to 6 days. The group is mainly locals with approx. 15 expatriate staff.
11. Provide more details on the indoor v outdoor exercises?
ANSWER: Indoor and outdoor exercises during the workshop to be proposed by the contractor.
12. Would the workshop be delivered English or would language skills be required?
ANSWER: The workshop will be delivered in English.
13. Are you in a position to advise a ball-park budget?
ANSWER: No.
14. This would indicate whether we would be in a position to quote, as we would have to accommodate the price of flights for our consultants.
ANSWER: Your bid/price shall include consultant fee, accommodation and travel costs.
15. Is the venue for the workshop provided by USAID/Sri Lanka or should pricing for such a facility be included in the proposal?
ANSWER: Venue will be at a star class hotel provided by USAID/Sri Lanka. Therefore, facility cost should not be included in the proposal
16. At this moment, are you requiring just a capability statement or a complete technical proposal?
ANSWER: Wait for the Solicitation/RFP.
17. Has USAID received this type of training before? If so how long ago, what topics, and who was the vendor?
ANSWER: About two years ago, Team Building Retreat done by Training Resources Group, Inc. Arlington, VA.
18. For the mission-wide training you would like monitoring and evaluating. Do you mean that you want this taught as a topic, or you want the participants to be monitored and evaluated during the training?
ANSWER: No.
19. For the coaching and active listening do you want this taught as a topic for example do you want participants to learn the skills of coaching and the skills of active listening? Or do you want the instructor to coach the group/individuals?
ANSWER: Interactive
20. What has brought about the need for this training?
ANSWER: Expansion of the Mission.
21. Will copies of participant manuals be required?
ANSWER: No.
22. Are you looking for one cumulative fee for all of the training (mission and office)? Or do you want an itemized detail on each particular cost associated with the training?
ANSWER: Cumulative fee for all of the training with itemized detail for both training sessions.
23. Is this tender restricted to US companies and firms? Would you be looking for service providers that are more local?
ANSWER: All international vendors and firms are accepted.
24. Is there more information available at this time?
ANSWER: The service will be delivered with a mixture of interactive and experiential learning activities with the objective of harmonizing the office and re-energizing our organization to focus on core values.
25. Will the contractor have access to mission staff before the offsite to gather information through interviews and surveys?
ANSWER: Yes, at the In-house sessions.
Update #1 ·
Added: Jun 29, 2009 5:26 am
SUBJECT: Solicitation (#383-09-503) for Team Building, Management and Leadership Training Workshop, USAID/Sri Lanka
ISSUANCE DATE: June 29, 2009
CLOSING DATE: July 23, 2009
The United States Government, represented by the U.S. Agency for International Development (USAID), is seeking proposals from qualified contractors to conduct a Team Building, Management and Leadership workshop in Colombo, Sri Lanka.
PLEASE NOTE: The performance of this workshop will be at a venue outside of Colombo, Sri Lanka. The period of performance for this workshop is expected to be 2 3 days in Oct/Nov 2009. The workshop will last 8 hours a day and will occur during normal business hours (8am-5pm). Proposals shall be sent via e-mail to Mr. Saliya Navaratne, Acquisitions Specialist at snavaratne@usaid.gov with a copy to Michael Sampson, Executive Officer at msampson@usaid.gov. No telephone requests will be honored and all questions must be submitted in writing via e-mail to Mr. Saliya Navaratne and also copy Mr. Michael Sampson. Please note that this request does not indicate or constitute any commitment on the part of the U.S Government and contingent upon availability of funds.
Sincerely,
Michael Sampson
Executive Officer
Attachments
| File | Type | Posted |
|---|---|---|
| Scope of Work.doc | DOC document | |
| Formal Solicitation.doc | DOC document | |
| Management and Leadership Training for USAID.doc | DOC document |
On GovTribe
Work this opportunity on GovTribe
- Track it in your pipeline
- Find teaming partners
- Similar opportunities
- Ask GovTribe AI about this opportunity