Amendment_0001_140L5724Q0017_Attachment_07_PreBid_Notes_Q_A_0001.pdf
PDF 224 KB Posted
- Attached to
- BOOK CLIFFS CABINS STABLIZATION
- Solicitation number
- 140L5724Q0017
About this file
This document is a set of pre-bid conference notes and questions and answers related to Solicitation 140L5724Q0017 for the Book Cliffs Cabins Stabilization project.
The key details are:
- The solicitation is for a project to stabilize and maintain historic cabins in the Book Cliffs area, with an emphasis on preserving the structures and maintaining the original aesthetic as much as possible.
- The contractor will be responsible for sourcing all materials and is encouraged to use reclaimed or "in-kind" materials when possible. The contractor must coordinate with a BLM archaeologist if any historical artifacts are encountered during the work.
- The project site is remote and may have limited access for heavy equipment. Contractors will need to plan accordingly for transporting materials and equipment.
- There is no running water, electricity, or facilities at the project site. The work must be completed by September 30, 2024, with a report due 120 days after construction completion.
- The BLM Vernal Field Office, which is managing the solicitation, does not frequently contract for historic preservation projects but is looking to do more of this type of work in the future.
View the file
Other files
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
140L5724Q0017 Book Cliffs Cabins Stabilization Prebid Conference Notes / Questions & Answers
Discussion at Pre-Bid Conference
• Quote package is due to Tori Blunt Mayes by March 26th via email only. Quote submittal instructions found in solicitation on pages 19-21.
• Any new questions can be directed to Tori Blunt Mayes by March 19th.
o tbluntmayes@blm.gov
Questions / Answers
Q1. How do we source the logs for these cabins? Will logs be provided?
Answer: All materials are to be sourced/provided by the contractor.
Q2. Are these projects meant mostly for aesthetic purposes or historic stabilization purposes?
Answer: More so, the end goal is to maintain the structure and make the structures more weather/rodent proof, however, aesthetic purposes are important here too. The main goal is stabilization, the preservation plans were developed with the Department of the Interior (DOI) Secretary standards in mind – refer to these standards. As for aesthetic purposes, the Bureau of Land Management (BLM) Vernal Field Office (VFO) goal is to maintain things as “in-kind” (as close to the original construction as possible). The BLM VFO would like refurbishment to be done in a way that would be similar to what would have been done when the cabins were in use but, with use of modern tools and technology.
Q3. If the construction team finds artifacts, what do we do?
Answer: These cabins were occupied by people for a long time so, it is highly possible to come across historical artifacts while doing contract work. When these artifacts are encountered, please contact a BLM VFO archaeologist. VFO archaeologists would be willing to meet with individuals who will be working on the site to give guidance on how to contact and what to do when artifacts come up. See page 11 Preservation of Historical and Archaeological Data in the solicitation.
Q4. Will access to these cabins limit the amount/type of heavy equipment we use?
Answer: The main road down to the Book Cliffs area towards these cabins is a county-maintained road that stays wide (~20 feet) until Rat Hole Cabin site. Past the Rat Hole Cabin site, the road can get narrower due to sagebrush encroaching. There are creek crossings on the road to Chipeta and portions of the road to Trujillo cabins that can be dicey depending on the time of year and snowmelt. If equipment is too large, there are spots along the main road to unload equipment and walk it into the sites.
Q5. Are there any utilities in the area?
Answer: No, there is no running water, electricity, toilets, or facilities nearby.
mailto:tbluntmayes@blm.gov
Q6. What’s the role of the historic preservation specialist? What requirements must they meet?
Answer: The description of the historic preservation specialist can be found on Pg. 11 of the contract standards provided by the BLM. The requirements that the specialist must meet are under the DOI secretary standards. The BLM may review the qualifications of an individual who claims to be the historic preservation specialist.
Q7. How far away are these cabin sites?
Answer: About 2 and a half hours by car.
Q8. How soon can a contractor start?
Answer: Mainly dependent on access to the remote areas and the notice to proceed. The construction must be finished by Sept 30, 2024, with the report due 120 days after construction completion.
Q9. Trujillo window screen material should be what?
Answer: Metal mesh (aluminum, steel, unsure on if there is a certain requirement refer to preservation plan).
Q10. Should materials be new or reclaimed?
Answer: Whenever possible, use “in-kind” material for the replacement. Reclaimed materials can be used on the cabins to meet this “in-kind” replacement.
Q11. Has there been more damage on the cabins since the last photos were taken?
Answer: Uncertain, it is possible that more damages could have been sustained on the cabins since last Fall 2023. Due to a mild winter the possibility is low.
Q12. Does the BLM VFO contract for projects like this often?
Answer: No, but it is something that the BLM VFO are trying to do more of and there may be potential for historic preservation contracts in the future
File details come from the government source that posted it. Updated .