QUESTIONS_for_DFAC_(2).docx

DOCX document 41 KB Posted

Attached to
DFAC Federal contract opportunity
Solicitation number
W9124812R0015
Issued by
Department of the Army Materiel Command Mission and Installation Contracting Command Fort Campbell

About this file

QUESTIONS

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Other files attached to DFAC, newest first.
File Type Posted
W91248-12-R-0015-0010.pdf PDF
Mod_9_to_W91248-12-R-0015.docx DOCX document
Mod_8_to_W91248-12-R-0015.docx DOCX document
Price_Schedule_(Attachment_A)_-_DFAC_(2).xlsx XLSX spreadsheet
Mod_6_to_W91248-12-R-0015.docx DOCX document
Questions_2_for_DFAC.docx DOCX document
Contract_Documents_(Attachments_B_-_G)(3).docx DOCX document
CBA_Addendum.pdf PDF
CBA.pdf PDF
Mod_7_to_W91248-12-R-0015.docx DOCX document
W91248-12-R-0015_(1).docx DOCX document
Show all 11

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

1. Will the contractor have access to the Headcount function of AFMIS? If not, how is the contractor to report actual meals served?

Answer: No. Government shall report headcount to contractor’s manager and to the COR. Contract Manager’s Office and COR will validate.

2. We are not quite clear on Paragraph C.1.2 of the PWS. Could the Government clarify the following requirements:

a. What level of background and security clearance check does the Government desire? Is this a NAC?

Answer: SAC (Special Agency Check) shall be required for all contractor employees. NACI (National Agency Check with Inquiries) shall be required for the managers. Security clearances are not required. Government will conduct appropriate investigation based on level of employment. SAC (Special Agency Check ) consist of 10 point fingerprint check in FBI data base. NACI (National Agency Check with Inquiries) consists of Extended Background Check.

b. The PWS does not require a headcount to be provided by the contractor. Will the Government order Headcount services?

Answer: Contractor shall not be required to provide headcount services.

c. Administration – Paragraph C.5.1.2 establishes administrative requirements. Will any personnel performing these services require clearances? If so, what level?

Answer: C.5.1.2 is revised; Security clearances are not required.

d. What level manager would require clearance? What sensitive information would they have access too?

Answer: None; security clearances are not required.

3. The Qualifications in paragraphs C.1.2.1 and C.1.2.2 seem to be excessive for a DFA services contract. For example, why would the Contract Manager have to have management experience in cafeteria style or multi-entrée operations? The same is true for the Quality Control Manager. Do we have a correct understanding of the required qualifications?

Answer: This is the Government’s requirement.

4. The PWS at paragraph C.1.2.7 requires health screenings/examinations upon initial employment and annually. TB Med 530 is provided as the standard. Our review of TB Med 530, paragraph 2-4 does not require this somewhat expensive examination. The TB Med 530 is very specific about exclusions and restrictions and their removal and reporting. Does the Government want/desire this medical examination considering the cost?

Answer: C.1.2.7 remains; standards removed.

5. Could the Government provide a copy of ATZK-DI-3105-R-E?

Answer: Request for support form ATZK-DI-3105-R-E is deleted from the standard

6. Could the Government provide more detail on the requirement for marketing (C.1.8.3), Nutrition (C.1.8.4), Headcount/Cashier (C.1.8.5) Equipment Operation/Maintenance Training (C.1.8.6) and Fire Prevention and Protection (C.1.9) training? These are not normally associated with DFA Services.

Answer: C.1.8.3, C.1.8.4, C.1.8.5, and C.1.8.6 are deleted.

7. Para C.1.5, what requirements do DFA Services have in the opening or closing of facilities? Should there be a CLINS for these ordered services?

Answer: Contractor shall provide expanded cleaning services in cases of opening a Dining Facility that has been closed for an extensive period and will provide pre-closing services, i.e., emptying salt & pepper shaker, sugar container, etc. Expanded cleaning services is annotated on the price schedule.

8. Para C.1.12.1 and C.1.12.4, what dining facility, dining facility property or any GFP, subsistence or controlled forms or funds does the contractor have access to?

Answer: C.1.12.1 is revised to state: “The contractor shall safeguard all government property and forms provided for contractor use.”

C.1.12.4 Deleted and Reserved

9. C.1.12.2 Key control, what keys will the contractor have access to?

Answer: Contractor may be issued keys for access to chemical storage areas or rooms in dining facilities, such as trash compactor, etc.

10. C.1.12.3 What GoCo facilities does the contractor have responsibilities to control access?

Answer: None. See question 10 above.

11. C.1.12.5 Does the contractor has access to any cash collection funds in the DFA services requirements?

Answer: No.

12. What requirement does the contractor have for the installation management of utilities? This is normally a management function.

Answer: Contractor shall adhere to the installation food service energy conservation program standard.

13. C.1.19 requires a report of contractor furnished supplies used in our performance. Is this a correct reading of this paragraph? Is this not our proprietary information?

Answer: C.1.19 is deleted

14. Paragraph C.3.1 through 3.8, 3.10, 3.11, 3.11.1, 3.11.2, 3.11.5, 3.12, and 3.13 seem to be inherent to a full food operation and not normally required in a DFA services contract. Is this a correct reading of Section Three?

Answer: C.3.1 is deleted and “Reserved” is added.

C.3.8 is deleted and “Reserved” is added.

C.3.9 is deleted and “Reserved” is added.

C.3.10 is deleted and “Reserved” is added.

C.3.11.1 is revised.

C.3.11.2 is deleted and “Reserved” is added.

C.3.12 is deleted and “Reserved” is added.

C.3.13.2 is deleted and “Reserved” is added.

C.3.13.3 is deleted and “Reserved” is added.

C.3.13.4 is deleted and “Reserved” is added.

C.3.13.5 is deleted and “Reserved” is added.

15. Who provides cleaning for cloth tablecloths? If the contractor is responsible, can you please provide workload data?

Answer: Cloth type covers will be cleaned by the Government.

16. Para 5.1.3.11, 5.1.4.5 and 5.1.5.26, please explain what is meant by extended services?

Answer: See definition in C.2.

17. Who provides lockers/cabinets for storage of supplies (C.5.1.4.16)? Who designates where these lockers/cabinets will be located?

Answer: Lockers, closets and/or cabinets are a part of the facility and are stationary.

18. Will linens and uniforms be stored in any dining facilities?

Answer: Facilities that have cloth table covers will have a designated storage area to accommodate storage. Uniforms will not be stored in the dining facility

19. Normally minor maintenance and repairs are inherent to full food requirements. Please confirm this requirement.

Answer: In this case minor maintenance refers to maintenance such as bulb replacement, grease filter removal and replacement, etc. See C.2.

20. Which facilities conduct night baking operations?

Answer: Government may conduct night baking operation in all dining facilities.

21. Para 5.3 states “remain the responsibility of the Government when only DFA services are provided.” Will other than DFA Services be ordered?

Answer: Requirement is for DFA Services.

22. Is AR 40-5 applicable to this contract?

Answer: AR 40-5 is for information purpose concerning VET inspections.

23. Are DFA services eligible for Honor Dining Facility recognition?

Answer: Yes.

24. Page 106 of 106, Inspection Techniques could the Government provide more detail on this requirement?

Answer: See definition in C.2.

25. Reference TE 2, we are confused by the language used to specify hours of operation. An example, Building 4061 opens for breakfast at 0730, the contractor must begin operations at 0530. The dinner meal closes at 1830; the contractor should close operation at 2030. This is a 15 hour day. However, the workload day gives a “shall not normally exceed 17 hours”. Does the Government want a cost for 17 or 15 hours? Could you please clarify the government’s intent for hours of operation?

Answer: Contractor responsibility begins two hours before and ends two hours after normal operation/serving period. A normal day on average is 15 hours but contractor must be prepared to perform extended hours if required.

26. Chemical Test Kits are mentioned in section three and section four. Who provides the chemical test kits?

Answer: The contractor.

27. Paragraph 4.3 requires the DFA contractor to supply Expendable/Durable supplies. The solicitation is silent on a listing of these supplies. Does the government desire that the contractor provide the expendable/durable supplies? If so, could you provide the annual breakage amount or dollar amount expended on these items over a period of a year?

Answer: The Government supplies expendable/durable supplies.

28. What is meant by expanded cleaning services on the price schedule? What is meant by each in the expanded cleaning CLINS unit description?

Answer: See definitions in Section C.2.

29. Does the government have any desired qualifications for the DFA supervisor?

Answer: See Paragraph C.1.2

30. C.1.4 Extended serving hours establishes a standard of “services are invoiced in accordance with (IAW) CLIN “Extended Serving Hours”. We could not find this CLINS. Where will the contractor invoice for extended meal serving hours?

Answer: See the Price Schedule.

31. The proposal content, page 28 of 48 requires the submission of a Contingency Plan. However, the PWS is silent on the requirement for a Contingency Plan. Does the government require the contractor to maintain a contingency plan?

Answer: Yes

32. Who performs the following functions:

a. Collect, wash, peel and slice fruits

Answer: Contractor

b. Plate desserts

Answer: Government

c. Breakdown serving lines and self service areas

Answer: Government

33. Paragraph 5.3.1.5 states that cleaning kitchen floors with the exception of end of day service will remain government responsibilities. Paragraph 5.1.4.1 specifies that contractor will clean floors and floor coverings in all areas. Paragraph 5.1.4.4 specifies clean floors and floor coverings at the end of the day. Could you please clarify who and when floors and floor coverings are to be cleaned?

Answer: Kitchen floors are cleaned multiple and/or at various times throughout daily operations by the Government. Contractor shall clean kitchen floors at the end of the day.

34. Who attends to self-service areas during food serving periods?

Answer: The Government stocks and replenishes the foot items; Contractor is responsible to keep the area clean.

35. What buildings require carpet shampooing? How many square feet must be serviced?

Answer: Carpet shampooing is not required.

36. What are the standards for satisfactory integrated pest management?

Answer: The Government provides pest management

37. Who cleans loading docks and surrounding grounds?

Answer: Contractor

38. We are not clear on the task order process. Could the government please clarify the following areas:

a. This is a DFA services contract, with no headcount/cashier service. How will the contractor know how many meals were fed?

Answer: See Question 1 above.

b. The task order will specify the service level (headcount range). The contractor will only be paid up to that level. How will increased headcount (and range) be processed? Page 16, Ordering Procedures at c (1) states contractor will only be paid for services authorized. For example:

i. Building 4061, CLINS 0004 AC is ordered. However, they fed at the 0004 AG (highest level). Will the contractor be paid for this higher range, keeping in mind the continuation of Essential Contractor service clause?

Answer: See Paragraph 4(c) on Page 16.

39. Para C,1.2.4 states that DFA Supervisors and Alternates names will be submitted upon contract award. It is our intent (if we are awarded the contract) to interview and possibly hire the incumbent's current DFA Supervisors and Alternates because we have determined in our company's history, that it is best to maintain continuity. In most cases, we find that it is difficult to interview these personnel prior to contract award. Is it possible to change this requirement to five (5) days after contract award?

Answer: Revised.

40. Para C.5.1.4.32 Light Fixtures This paragraph states that the Contractor will replace and/or clean all light bulbs. Is there not a height restriction, (i.e: 10-15 feet) at Fort Campbell for contract employees to perform this action?

Answer: There is a height restriction; Contractor shall clean within restriction.

41. Reference Technical Exhibit 2 Bldg 2261 (NCO Academy)

This reference infers that this building is not open on weekends and holidays, but, farther down the sheet, it gives estimated headcount for this building on weekends and holidays. Plesa clarify if this building is open on weekends and holidays.

Answer: Currently, Building 2261 is not open on weekdays and holidays; however training requirements may require weekends/holiday operation.

42. Are all DFAC identified in the technical exhibit currently open? If not can you provide a list of the current open DFAC and if the closed DFAC are under renovation or scheduled to reopen

Answer: Currently, 7 Buildings (Bldg 3717, Bldg 4061, Bldg 6761, Bldg 7048, Bldg 7095, Bldg 6755, and Bldg 2991) are open. Closed facilities may be re-opened depending on the Government’s training and deployment requirements (total is 9 DFACs).

43. Pest Control 5.1.4.31 can you clarify if the contractor is responsible for application of pest control program or just facility preparation and clean up after application?

Answer: Government will apply pest control application.

44. Is the contractor responsible for plastic wrap, aluminum foil, Carry out containers, and disposable gloves used by the Army cooks? If so please provide usage by facility.

Answer: No.

45. Can you provide the expendable supplies historical usage by facility

Answer: See Question 27 Above.

46. Section C.4.9 requires the contractor to provide a 2 ton refrigerated truck what will this be used for and is this an actual requirement?

Answer: Paragraph C.4.9 is deleted.

47. How many contractor provided vehicles are needed for this contract?

Answer: Contractor provided vehicles are not required in performance of this requirement.

48. How early before operating hours would you like the DFA’s to report also how late after closing time should the DFA be on shift?

Answer: See question 25 above.

49. Per section 5.1 the contractor shall clean potatoes can you give an estimated amount of potatoes to be cleaned by each facility or the amount of DFA’s and the schedule you would like them to work?

Answer: See workload data

50. Does the contractor assist with vegetable prep for salad bar?

Answer: No.

51. Can you provide a list of expendable and durable supplies and quantities by facility

Answer: See Question 27 Above

52. How often will 2 meals per day be served

Answer: Unknown at this time; depends on the Government’s requirement, i.e. training schedules, deployment, budget constraints.

53. How often will 1 meal per day be served

Answer: There is no requirement for one (1) meal per day.

54. Listed under meal serving type/hours TE 2 it identifies Brunch and Supper meal can you clarify if all DFAC’s are open for Brunch and Supper?

Answer: No, but any of the facilities could require brunch and supper.

55. Para 5.3.1.9 of the solicitation under the heading of Government Responsibilities includes headcount/cashier services. However, para C.1.8.5 requires the contractor to provide headcount/cashier training, para C.1.2 requires the contractor to hire headcount/cashier personnel and there are several other mentions of headcount/cashier functions throughout the solicitation which appear to be associated with contractor responsibilities.

Question: Is the headcount/cashier position and all associated tasking a government responsibility?

Answer: Government responsibility

56. During the site visit we visited NCOA 2261 .

Question: How many other facilities of this type and size are included in the solicitation? Please list each by building number.

Answer: This is the only facility of this size.

57. During the site visit we visited 5th GRP 2991 .

Question: How many other facilities of this type and size are included in the solicitation? Please list each by building number.

Answer: Bldg 2991 and Bldg 6755

58. During the site visit we visited 2nd BCT 4061.

Question: How many other facilities of this type and size are included in the solicitation? Please list each by building number.

Answer: Bldg 4061, Bldg 3717, Bldg 7095, Bldg 7048, Bldg 6761

59. During the site visit we visited 159th CAB 7911.

Question: How many other facilities of this type and size are included in the solicitation? Please list each by building name.

Answer: This is the only facility of this size.

60. Are the current Dining Facility Attendants and other non-exempt employees currently working for the incumbent contractor covered under a collective bargaining agreement?

Answer: Yes.

61. In Technical Exhibit 2 Workload Data, there is a note stating that the transportation for special meals away from DFAC will be the responsibility of the Government (with exception of PPC).

Question: What do the initials PPC indicate?

Answer: Personal Processing Requirements – deleted from the workload data.

62. Para C.4.9. Vehicles requires the contractor to use refrigerated vehicles to transport all perishable food items. However, there doesn’t appear to be any specific tasking in the solicitation that would require the contractor to transport food.

Question: Is the contractor required to transport perishable food items? If so, under what circumstances would the transporting of perishable food be required?

Answer: No. Paragraph C.4.9 has been deleted.

63. The Price Schedule requires the contractor to provide line item pricing for Building 6919. The Workload Data sheet is not provided for this building.

Will the government please provide the workload data required to accurately price the requirements for this building? Note: It is understood that this building is not currently in operation but if the government is including the pricing for this building in the price evaluation, specific data is required (including but not limited to hours of operation and building conformity) for cost formulation.

Answer: See Technical Exhibit 2; Building 6919 is removed.

64. Technical Exhibit 2 Workload Data lists hours of operation which differ from the handout we were provided with during the site visit.

Question: Does the handout provided at the site visit supersede the information provided in the solicitation?

Answer: Technical Exhibit 2 is correct but may change based on Government’s needs.

65. Technical Exhibit 2 Workload Data lists Brunch and Supper meals hours of operation on page 1 of all the buildings. The estimated average number of diners listed on page 3 for the Brunch and Supper meals is listed as 0 (zero) for all buildings.

Question: Are there any instances when Brunch or Supper meals are served. If so, what is the estimated headcount for these meals, how often are they served and at which facilities are they at?

Answer: See Question 54 above.

66. Is there a CBA applicable to the Fort Campbell DFA contract? If so, can we please be provided with a copy so that we can properly price the proposal?

Answer: CBA is provided

67. Technical Exhibit 2 lists multiple hours for each day. For example, for Building 2261 there are three meal hours listed for Weekdays, Weekend Days and Holidays and there are also Brunch and Supper meal hours for Weekdays, Weekend Days and Holidays. Which meal hours are to be used for developing staffing?

Answer: Technical Exhibit 2 shows estimates, however this may change.

68. CLIN 0007 is for Building 6919, but there was no TE-2 provided for this building. Can we please be provided the TE for this Building?

Answer: See Question 63 above.

69. Page 16 of 46. Ordering Procedures for Task Orders, paragraph a.(4). It states “the contractor shall provide the Contracting Officer’s Representative (COR) a report of actual meals daily.” This is a DFA Services contract and the contractor would not have access to the AFMIS system. Is the government giving the contractor access to AFMIS? If not how does the government expect the contract to accomplish this?

Answer: See Question 1 Above.

70. On the Price schedule for each option year on the last page the last sentence starts “Unit pricing only is required for this fa” The sentence is incomplete. Could we get a revised price schedule for each option year?

Answer: Sentence reads “Unit pricing only is required for this facility.” Note: Print the pages in the “landscape” format and all text will be shown.

71. PWS Section I Paragraph C.1.2, states “Personnel shall read, write, speak, and understand English.” This is a food service contract, isn’t this requirement excessively restrictive for entry level work and couldn’t this be revised to state the requirement to be commensurate with the job they perform?

Answer: Revised to “Personnel required to communicate with Government Representatives shall read, write, speak, and understand English.”

72. PWS Section I Paragraph C.1.2, states “Personnel shall be free of felony criminal records.”

a. Could we get clarification as to the specific of this requirement? i.e. a type, how long ago, etc.

Answer: Statement is deleted.

b. Or does this mean any felonies?

Answer: Statement is deleted.

c. How do you expect the contractor to find this out?

Answer: Statement is deleted.

d. Do you want the contractor to run background checks?

i. If so, who pays for them?

Answer: No, Government will perform background checks based on level of employment.

73. PWS Section I Paragraph C.1.2.1, states “Documentation of past performance ratings via written evaluations by managers or owners.” What exactly does the government expect the contract to make available to fulfill the requirement of this area?

Answer: Sentence is deleted.

74. PWS Section I Paragraph C.1.2.2, in the standard area states “The quality control/area manager, or alternate, full time during dining facility operating hours.” This sentence appears to be incomplete, could this be corrected?

Answer: Statement is revised

75. PWS Section I Paragraph C.1.2.7, states “The contractor shall provide health screenings/examinations of each employee upon initial employment and annually thereafter.” What level of health screenings/exams does the government want the contractor have their employees go through? To properly place a cost to this requirement the contractor has to know the specific requirement the government expects in this area.

Answer: TB tine test, Chest X-Rays, and urinalysis are all required on an annual basis.

76. We believe the following paragraphs apply to full food service not dining facility attendant services and feel they should be removed.

C.1.8.3 Marketing C.1.8.4 Nutrition C.1.8.5 Headcount/Cashier C.1.8.6 Equipment Operator/Maintenance – except for any equipment that would be applicable to DFA only C.1.12.1 Physical Security C.1.12.3 Access to Facilities – This should only apply if contractor has facilities that they have for storage, office etc, the rest would be government controlled C.1.4.26 Minor Maintenance and Repairs – This function should belong to the government who are the building custodians.

Answer: C.1.8.3 is deleted

Answer: C.1.8.4 is deleted

Answer: C.1.8.5 is deleted

Answer: C.1.8.6 is deleted

Answer: C.1.12.1 is deleted

Answer: C.1.12.3 is deleted

Answer: C.5. 1.4.26 is revised

77. PWS paragraph C.1.16 states “Payment for pre-cleaning services will be at the rate established for CLIN “Pre-cleaning Service” and only to the extent ordered and performed. We have not been able to find the stated CLIN will the Bid Schedule be revised to add this CLIN? On the pricing schedule we do not see a Pre-cleaning Services; we only see extended operations and expanded cleaning services. Will the Pre-cleaning services be added?

Answer: Statement is revised.

78. PWS paragraph C.1.17 Man-hour Report. This section requires a report listing all job classifications, the number of employees and total hours worked will be submitted to the KO each monthly. What is the basis for and intent of this requirement in connection with a performance based work statement?

Answer: Paragraph C.1.17 is deleted.

79. PWS paragraph C.1.19 Contractor Furnished Janitorial Supply Listing. TE-5 recommends certain supplies that the contractor shall furnish. What is the basis for and intent of this requirement in connection with a performance based work statement?

Answer: Paragraph C.1.19 is deleted.

80. PWS Section I Paragraph C.5.1.4, Light Fixtures – states “Contractor shall clean light fixtures throughout facility and replace bulbs and/or lenses when needed.” Is the contractor only to clean and replace light fixtures and bulbs below 10 feet?

Answer: See Question 40 Above.

81. 81. PWS paragraph C.1.12.5 describes cash deposits - We have recently been made aware of DFAS letter dated June 21, 2012, subject Contractors and the use of Over the Counter Application (OTCnet) Deposit Services. This letter appears to move the requirement of Contractor personnel making cash deposits, to a government function. Could we receive further clarification?

Answer: Paragraph C.1.12.5 is deleted.

82. We did not see in the contract where the government provides all expendable and durable supplies needed to perform this contract. Could we get clarification on this? Who will supply expendable and durable items such as the dishes, flat ware, coffee cups, glasses, etc?

Answer: See Question 27 Above.

83. Section I paragraph C..1.1 states “The contractor shall provide all resources to perform Dining Facility Attendant (DFA) Services when applicable, at Fort Campbell, Kentucky, in accordance with the Army Food Service Program and applicable regulations and specifications and standards defined in this contract, except for government-furnished property and services. In Section 3 Government-Furnished Property it appears that the function of detailed work in regards to government furnished property is the responsibility of the contract. Since this is a DFA contract doesn’t the primary responsibility for GFP belong to the government? We note that we have a small list of GFP in TE 3, and understand that would be the contractor’s responsibility. We request clarification in the entire area of government furnished property, so that we, the contractor have a clear understanding as to our responsibilities.

Answer: Section C.3 is revised.

84. Is the contractor responsible for all of the GFP in the dining facility even if the contractor is not on site in the middle of the night with Army?

Answer: No. Contractor will not be responsible for GFP at dining facilities other than lockable storage cabinet(s), lockers, and/or storage closet/room.

85. If the Army is the dining facility manager how does a contractor property administrator step into that slot and perform equipment turn-in and disposals.

Answer: Paragraph C.3. is revised.

86. C.3.5.2 Contractor shall furnish all transportation required to accomplish turn-in. Could you please tell us what type of vehicle the current contactor uses for this purpose?

Answer: Not required. C.3.5.2. is revised.

87. C.3.9 Supplies The contractor shall purchase and maintain an inventory of expendable durable supplies adequate to sustain normal facility operation without delay. Could you please provide a list of the items, the usage and identify the TE that lists the items?

Answer: Paragraph C.3.9 is deleted.

88. C.3.11.1 Maintenance, Major Maintenance, repair, and replacement of GFP will remain the responsibility of the government with the exception of minor user level preventive. Contractor shall maintain equipment maintenance. So far all comments related to GFP have been very confusing. On the one hand this states GFP will remain the responsibility of the government, but then it states contractor shall maintain equipment maintenance. Could we get clarification in this very important area?

Answer: Paragraph C.3.11.1 is revised.

89. 89. C.3.11.2 AFMIS Training. AFMIS Training. The government will furnish initial training in the use of AFMIS to the Contract Project Manager, Quality control supervisor(s) and each dining facility manager. What is this sentence referring to? Since the contractor’s role in regards to the contract is limited, to non-existent, could we get clarification on this?

Answer: Paragraph C.3.11.2 is revised.

90. 90. C.4.9 Describes vehicles for the movement of transporting food, supplies, equipment, expendables, except for unit field feeding. Again with this being a DFA contract what would the contractor need vehicles for except to move their own cleaning supplies. Again could we get clarification to this requirement?

Answer: See Question 62 Above.

91. Will the government be providing any computers to the DFA contractor, and who will be authorized to access the government’s site?

Answer: One (1) computer located in Contractor’s office; Project Manager, QC Manager, and administrative personnel will all have access to the one (1) computer.

92. PWS Paragraph C.5.1.4.26. Minor Maintenance and Repairs. Contractor shall perform minor building and food service equipment maintenance. Once again confusing language. Could we get clarification on this area? Are we only responsible for the equipment we use and operate?

Answer: Paragraph C.5.1.4.26 is revised

93. PWS Paragraph C. 5.1.5.15. Night baking operation how can the building be secured? With this being a DFA contract, isn’t locking the building a requirement of the government?

Answer: Government secures building.

94. Who refills the beverage containers and also who fills the bulk milk? We are expected to clean it, but the PWS does not state who fills it.

Answer: It is the Government’s responsibility to refill beverage machines and fill/refill milk machines.

95. How can we be responsible for providing cleaning supplies that would be used by everyone in the building, as an example from TE 5 items such as Oven Cleaners, paper towels, plastic bags, Griddle cleaning screen, Disposable Wipe Cloths for example brooms and mops and mop buckets, all of these items cannot be segregated. Will the government be providing their own supplies?

Answer: Government will provide cleaning supplies for Government use. Contractor shall provide supplies for his use. There are locked areas provided for the Contractor to utilize for storage.

96. Does the contractor provide all headcount/cashier services for this contract?

Answer: See Question 1 Above.

97. Is there a Collective Bargaining Agreement in place for this contract, if so can we please get a current copy of the CBA.

Answer: See Question 66

98. What is the current contract cost and the contract cost for each of the past four years.

Answer: The current contract price for the last year (30 Sept 12 - 29 September 2013) is estimated at $3,389,000.00

99. What facilities are currently open for this contract year and what facilities was open doing each of the past four contract years.

Answer: Currently, 7 facilities are open. Past four years all facilities were open to include several others , no longer in service.

100. Para C.1.2.4 states that DFA Supervisors and Alternates names will be submitted upon contract award. But in the required submittals it states that the Names of the Dining Facility Managers and Alternates will be submitted. Please clarify.

Answer: Paragraph C.1.2.4 is accurate; however numbers will change throughout the year.

101. Para C.5.1.4.32 Light Fixtures. This paragraph states that the Contractor will replace and/or clean all light bulbs. Is there a height restriction or limit? (I.e. 10 - 15 feet)

Answer: See Question 40 above.

102. TE 2, Building 2261 (NCO Academy) This reference infers that this building is not open on weekends or holidays, but farther down the sheet it gives estimated headcounts for this building on weekends and holidays. Please clarify if this building is open on weekends and holidays.

Answer: See Question 41 Above.

103. We are aware that the current employees are represented by a Collective Bargaining Agreement with the Industrial, Technical, and Professional Employees Union, AFL-CIO. There is no CBA included in the solicitation. Please provide the current CBA as well as a seniority list if at all possible.

Answer: See Question 66 above.

104. Price Schedule. Extended operation and expanded cleaning services seam overstated in several facilities. 3717 projects one month or less open and extended operation and cleaning are estimated at 120 each. Also shouldn’t unit be changed to hours not each?

Answer: No, 120 Each is the Government’s estimate.

105. Attachment G; Technical Exhibit 2 Workload Data. Page one of the operating schedule for every facility is the same, to include square footage and hours of operation. Could we please receive correct operating schedule for each facility to include hours, square footage and facility description.

Answer: Estimated serving hours are provided; square footage is not identical; facility descriptions are provided, i.e., “Building 2261 NCO Academy DFA”

106. Page three of each facility in Tech 2 the estimated meal periods and headcounts don’t sink up with averages estimated number of dinners by a lot. Should B read Day not Month?

Answer: No, month is correct (21 days per month for June).

107. What is the current contract price of Food Service attendant only contract?

Answer: See Question 98 above.

108. Phase in Period; What are the operational responsibilities of new contractor during the two week phase in period?

Answer: Observe operations, hire personnel, prepare records.

109. Is the headcount/cashier position and all associated tasking a government responsibility?

Answer: See Question 1 Above.

110. What transport services are required of the contractor?

Answer: See Question 62 Above.

111. Question: Does each DFAC have office space for Contractor Management staff?

Answer: Office space is provided in Building 5210.

112. 5.1.3.1. Prior to Meal Periods Prepare, maintain and clean dining room areas including walls, base boards, window ledges, doors/doorframes, ceiling fans, TVs, pictures, wall art, artificial plants, light fixtures, globes lenses, trophies/display cases, drapes/curtains and blinds.

Question: Is the contractor responsible for getting drapes/curtains professionally cleaned? If so, how often?

Answer: No. This is the Government’s responsibility

113. 5.1.4.25 Snow and Ice Removal. Contractor shall remove snow and ice or sand from sidewalks and access areas.

Question: Will the contractor be responsible for the furnishing ice melt, sand, snow shovels, etc.?

Answer: Yes.

114. 5.1.4.30 Pest Control. Contractor shall conduct effective integrated pest management.

Question: Will the contractor be responsible for the cost of Pest Control?

Answer: See Question 36 Above.

115. The Pricing Schedule outlines 10 DFACs. Technical Exhibit 2 (workload data) only indicates 9 DFACs. Building 6919 is not list on TE2.

Question: What data are we to use to price 6919?

Answer: See Question 63 Above.

116. TE2 Page 65 – “Estimated Headcount Data” regarding table.

Question: is this information historical data or future estimated data? What timeframe (year) is this data referring to?

Answer: Based on past historical data, these are estimates for future requirements.

117. TE2 page 65 “Average Estimated number of Diners served each meal period”

Question: What timeframe is this data referring to? Daily, Weekly, Monthly, year?

Question: Why is the data from the “Average Estimated number of Diners served each meal period” drastically different from the data of “Estimated Headcount Data”?

Answer: Average estimated number of diners served each meal period is for one (1) year. Estimated head count data is days per month.

118. Are contingency services expected during the contract period? if so what services will be required and how should they be priced?

Answer: Contingency services are not anticipated.

119. On TE 2 the Government didn’t list bldg #6919 but it is listed on Clin 0007??

Answer: See Question 63 Above.

120. What transport duties is the contractor responsible for?

Answer: See Question 62 Above

121. Who refills the self serve areas?

Answer: See Question 94 above.

122. What type of items is the government referring to as it pertains to Expendable Supplies purchased by the contractor?

Answer: See Questions 27 and 95 above.

123. Does the contractor provide the cleaning supplies for the government workers that clean the kitchen equipment?

Answer: See Questions 27 and 95 above.

124. As the Staffing Plan requirements reads below: is there a Technical Exhibit that’s part of the solicitation that should be referred to? If so, please forward? Or do you mean that the labor categories matrix needs to be included as a Technical Exhibit within the proposal? Please clarify?

Answer: Staffing Plan is needed as stated in the solicitation.

125. When is the Past Performance Questionnaire due?

Answer: By closing date of the solicitation.

126. The solicitation states “The offeror shall use the Past Performance Questionnaire at Attachment C to submit references provided.” However, Past Performance Questionnaire is actually Attachment E in the Contracts Document provided. Attachment C is “Quality Assurance Surveillance Plan”.

Answer: Noted. Solicitation is changed to read Attachment E.

127. Confirming there is no union at this location

Answer: Not true. CBA is being provided.

128. The solicitation does not specify how we should number the pages ie. Consecutively or by section. For example, can we do for TAB A. Management Plan, “page 1 of 25”, “page 2 of 25” and so on?

Answer: Please number pages consecutively by section.

129. In the Price Schedule (Attachment A) for the CLNS AG & AH please define what EACH under UNIT means? Does EACH mean hourly?

Answer: EACH means for each time these services are ordered. Please see definitions in C.2.

EACH does NOT mean hourly.

130. Price Schedule (Attachment A) shows Building 6919, Replacement rated capacity 300 but there is no Building 6919 in Tech Exhibit Workload data.

Answer: See Question 63 above.

131. What does “Reserved” mean?

Answer: Text is removed and Paragraph is reserved to prevent renumbering of all paragraphs.

File details come from the government source that posted it. Updated .