Refuse Collection and Disposal
Awarded Award Notice Posted
- Solicitation number
- W9124R11T1025
- Agency
- MICC Yuma Proving Ground Mission and Installation Contracting Command, Department of Defense
- Awarded
- to Yuma Desert Landscape
- Set-aside
- No set-aside
Opportunity facts
- Contract number
- W9124R11P1076 Federal contract award
- NAICS code
- 562111 Solid Waste Collection
- PSC
- Not on record
Notice details come from SAM.gov. Updated .
Notice text
3 versions
Update #3 · Latest ·
Added: May 02, 2011 9:08 pm Modified: Jun 16, 2011 6:31 pmTrack Changes N/A
Update #2 ·
Added: May 02, 2011 9:08 pm
Modified: May 24, 2011 10:26 amTrack Changes
Amendment 0001 - This amendment is issued to post questions/answers from industry.
1. Question: Could you please provide payment history for the past 12 month period on the following?
Roll/off on/call service
Contaminated Soil Roll/off Service on~call
Special Call-out Service for 5-cubic yard bins
Special call out service for Roll/off boxes
Base Monthly Rate for all front loader bin service
Answer: Current payment history is proprietary information and cannot be disclosed.
2. Question: If a "Small Business" subs to a "Large Business", is there a minimum percentage of work that must be performed on a regular basis by both entities?
Answer: In accordance with Federal Acquisition Regulation (FAR) 52.219-14(b)(1) Limitations on Subcontracting, Services (except construction). "At least 50 percent of the cost of contract performance incurred for personnel shall be expended for employees of the concern."
3. Question: If a "Small Business" subs to a "Large Business" and the "Small Business" has no past experience in this type of service will they be evaluated on just the "Large Business" sub?
Answer: Potential offerors to include their subcontractors must provide past performance details in accordance with the solicitation requirements and will be evaluated in accordance with the basis for award. A prime contractor is allowed to use a subcontractor's past performance details.
4. Question: The current bid specifications indicate all 5-cubic yard front loader bins. The current contractor does not have this equipment on site; in fact there is a mixture of 3,4,5, and 6 yard bins at the various sites at YPG. Should the current contractor (or their Small Business Sub) be successful, will these bins be replaced with the specified 5-cubic yard bins win the bid? Must it be accomplished within the "phase/in" period of June 17th to June 30th?
Answer: 5 yard dumpsters are the required standard. There are a few locations i.e. ammo locations, where it is easier for the contractor's dock dumping to have a different size. The variable-sized bins were already in place prior to the current contract. There are also a few 8 yard dumpsters at a maintenance facility because of the amount and size of debris.
5. Question: It is apparent that the existing bins onsite are not cleaned per the current bid specifications. Is this requirement in the current contract and is it being performed per your specifications?
Answer: The Government has found that cleaning the bins with cold water at the wash facility is non-productive as cold water does not clean a soiled crusty bin effectively. It was agreed with the current contractor, prior to commencing full performance of the contract that bins should be swapped out with fresh bins instead of cleaning using a non-productive process. However, the option is there if needed.
6. Question: On the bid due date or thereafter, will you have a public bid opening and if so, please inform us of this time and place?
Answer: A public bid opening applies only to a sealed bidding process (See FAR Part 14) and is therefore not applicable to this acquisition. Successful and unsuccessful offerors will be notified by letter of the award once the information has been approved for release.
7. Question: The current bid specifications indicate that all dumpsters are to be painted annually. Is that in the existing contract because there are multiple different colors of tan in place now, which do not appear to have been painted annually?
Answer: Please see Paragraph C.1.1 of the Performance Work Statement (PWS) which states that "All 5yard dumpsters shall be painted in sand stone beige in color." The current variation in beige tones can be attributable to the color codes in the different brands of paint used. In addition, some bins appear to be lighter in color as they are bleached by the sun very quickly within a 3 month period of having been painted.
8. Question: What will the contractors obligation to tires and HHW (Household Hazardous Wastes) be?
Answer: If there are tires found in the landfill the landfill operator removes them for proper disposal and to date this has never been an issue. The maintenance shops that carry out the management and disposal of tires simply allow them to accumulate and then dispose of them using an alternate contractor. There is no knowledge of household hazardous waste and if there were, there would be no way for the contractor to determine what is in their receptacle unless they were to pick through the trash.
9. Question: What is the contractor's obligation to special and medical waste?
Answer: There has been no red bagged hazardous medical waste disposed of in a regular dumpster. To date there has been nothing reported by either the landfill operator or current contractor regarding medical waste. Medical facilities at YPG have their own processes for disposal of medical waste to include sharps containers etc. and therefore this has never been an issue.
10. Are special wastes such as contaminated soils and asbestos to be removed from the base for disposal by the contractor?
Answer: Contaminated soils are disposed of at Copper Mountain once the HAZMART on YPG has had the soils tested. If it is not contaminated it is disposed of at the YPG landfill. The majority of contaminated soils that require disposal are as a result of fuel spills. The soils are then tested and disposed of at Copper Mountain once HAZMART informs the Contracting Officer Representative (COR) to "pull" to Copper Mountain. A service order will be submitted for the "pull." Asbestos is the responsibility of the asbestos contractor or the general contractor renovating a building.
11. What is the procedure for flooding and weather related incidents (i.e. shutdowns and closures)?
Answer: YPG is ordered to vacate when flooding occurs, and the contractor will be notified to vacate by the COR. The refuse contractor cannot continue to work if the landfill operator has been ordered to vacate as the landfill will then be closed.
12.Question: Will companies whose primary NAICS code is not waste related and past performance is limited, be eligible to subcontract out or partner with other businesses who primary is waste?
Answer: This requirement is being solicited as a 100% small business set-aside. Small businesses must fall under NAICS code 562111 "Solid Waste," however; they do not have to have it listed as their primary NAICS. This code must be registered under the firm's information in the Central Contractor's Registration (CCR).
13. Question: Are companies with limited past performance eligible to be awarded this contract?
Answer: Yes, companies can still be eligible for award. However, offerors without a record of relevant past performance or for whom information on past performance is not available will not be evaluated favorably or unfavorably on past performance and, as a result, will receive a "Neutral" rating for the Past Performance factor.
Update #1 ·
Added: May 02, 2011 9:08 pm
This is a combined synopsis/solicitation for commercial items prepared in accordance with the format in Subpart 12.6, as supplemented with additional information included in this notice. This announcement constitutes the only solicitation; proposals are being requested and a written solicitation will not be issued.
This is a Combined Synopsis/Solicitation (CSS) for commercial items prepared in accordance with the format in Federal Acquisition Regulation (FAR) Subpart 12.6, as supplemented with additional information included in this notice. This announcement constitutes the only solicitation. Quotes are being requested and a written solicitation will not be issued.
This solicitation is issued as a Request for Quotations (RFQ) under Solicitation Number W9124R-11-T-1025.
This action is solicited as a 100% small business set-aside. The North American Industry Classification System (NAICS) code is 562111 with a size standard of $12.5 million dollars.
The United States Army Yuma Proving Ground (USAYPG), Yuma, Arizona is requesting quotes for Refuse Collection and Disposal Support Services (RCDSS). The contractor will be required to provide services in accordance with the Performance Work Statement (PWS) indicated in Attachment 2. The period of performance for this acquisition shall be for a (two weeks) phase-in period, one-year base period, and two one-year option periods. It is anticipated that the contract award and the exercise of options will be issued subject to the availability of funds.
The requirement will be for a Firm Fixed Price (FFP) contract. Quotes shall conform to the CLIN structure indentified in Attachment 1. Offerors must provide the Unit Price, Total Price, and Total Extended Price for all CLIN except CLIN 0009, 0010, 1008, 1009, 2008 and 2009. It is anticipated that payment will be made by Government VISA Payment Card. Offerors shall account for any costs associated with accepting credit card payment.
The government anticipates award on a best value basis. The Government will award a contract resulting from this solicitation to the responsible offeror whose offer, conforming to the solicitation, will be most advantageous to the Government, price and other factors considered. The Government reserves the right to award to other than the lowest offeror. Offerors must propose to perform all aspects of the PWS. Offerors will be required to submit written proposals. Evaluation Criteria are provided (FAR Provision 52.212-2) in Attachment 3. Past Performance Questionnaires indentified in Attachment 4 will be used to evaluate past performance. Offerors shall submit questionnaires of three most recent (within the past three years) and relevant (same or similar requirements) contracts. The questionnaires must be completed and submitted.
This RFQ closes on Tuesday, 31 May 2011 at 12:00 Noon Mountain Standard Time (MST). Responses to the RFQ shall be submitted by the closing date indicated in the CSS, in the content, format, and copies specified in Attachment 3. RFQ responses shall be submitted in both electronic format (CD ROM) and hard copy format. A site visit will be conducted on Tuesday, 17 May 2011, 8:00 a.m. MST at the Mission Installation Contracting Command Center - Yuma, Conference Room, and Building 2364, Room 126 located on USAYPG.
There will be only one question period. Questions must be submitted in writing. All questions concerning this requirement must be emailed to the POC listed below no later than Wednesday, 18 May 2011 at 11:00 a.m. MST. Reference RFQ W9124R-11-T-1025 on all inquiries. All responding vendors must be actively registered with the Central Contractor Registration (CCR) prior to award of contract. Information to register in CCR can be found at http://www.ccr.gov/(https://www.bpn.gov/ccr/default.aspx).
Offerors that fail to furnish required documentation as required by FAR provisions 52.212-1(b) and addendum to 52.212-1 (Attachment 3) or reject the terms and conditions of this solicitation may be excluded from consideration.
The solicitation document and incorporated provisions and clauses are those in effect through Federal Acquisition Circular Fac 2005-50, Effective 15 Apr 2011 and Defense Federal Regulation Supplement (DFARs), current to DCN 20110331 (Effective 31 Mar 2011) Edition. It is the responsibility of the contractor to be familiar with the applicable provisions and clauses which can be accessed in full text at www.farsite.hill.af.mil. The CSS and all attachments are available at http://www.yuma.army.mil/site_contracting.asp.
Attachments:
Attachment 1 - CLIN Structure
Attachment 2 - Performance Work Statement (PWS)
Attachment 3 - Clauses & Provisions (to include FAR 52.212-1 and 52.212-2)
Attachment 4 - Past Performance Questionnaires
Attachment 5 - Wage Determination 2005-2027 (Rev 14) 6/15/2010
Attachment 6 - Site Visit
On GovTribe
Work this opportunity on GovTribe
- Track it in your pipeline
- Find teaming partners
- Similar opportunities
- Ask GovTribe AI about this opportunity